Ротердам. Нидерландската полиция е ранила най-малко двама души при бунтове

...
Ротердам. Нидерландската полиция е ранила най-малко двама души при бунтове
Коментари Харесай

Deutsche Welle: Бойно поле в Ротердам

Ротердам. Нидерландската полиция е ранила минимум двама души при протести в Ротердам поради нови епидемиологични ограничения. Протестиращите хвърляха камъни и пиротехника по полицията и подпалиха полицейски коли, след което полицията създаде предупредителни изстрели, осведоми Deutsche Welle .

Стотици протестиращи се събраха поради въвеждането на Сovid-сертификати и възбрана за фойерверки в новогодишната нощ. Миналата седмица Нидерландия вкара непълен локдаун, заради повишаване на броя на новозаразените, който ще е в действие три седмици.

Седем души бяха ранени, а минимум 20 протестиращи бяха задържани по време на безредиците, които кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб назова " оргия на принуждение ". „ Изстреляхме предупредителни изстрели и имаше директни изстрели, тъй като обстановката беше животозастрашаваща “, сподели представителят на полицията Патриша Весел пред Reuters. „ Знаем, че минимум двама души са ранени, евентуално вследствие на предупредителните изстрели, само че би трябвало в допълнение да проверяваме повода “, добави тя.

По-късно беше обявено, че измежду ранените има и служители на реда.

В града е оповестено изключително състояние. Полицията в Ротердам издаде изключителна заповед, с която спря публичния превоз и подреди на хората да останат у дома.

Кадрите, оповестени в обществените мрежи, демонстрират изгорени полицейски коли и протестиращи, които хвърлят камъни по полицията.

Властите също приканиха минувачите и хората, снимащи безредиците, да изпратят фрагментите на полицията за по-нататъшно следствие.

Заради новите противоепидемични ограничения заведенията за хранене и магазините в Нидерландия би трябвало да затварят по-рано, а фенове на спортните събития не се позволяват.

Въведени са и документи, които могат да бъдат получени единствено от имунизираните или преболедувалите. Тестовете не се разпознават.

Вчера държавното управление за втора поредна година забрани фойерверките на 31 декември, с цел да предотврати спомагателните опасности за здравето.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Feuer, Schüsse, Gewalt: Die laufenden Corona-Proteste in eskalieren.
— Fabian Eberhard (@FabianEberhard)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР