Ронит, прокудената дъщеря на ортодоксален равин, се завръща у дома

...
Ронит, прокудената дъщеря на ортодоксален равин, се завръща у дома
Коментари Харесай

„Неподчинение“ – две жени срещу света

Ронит, прокудената щерка на правоверен равин, се завръща вкъщи за погребението на татко си. Там я посрещат най-близките хора от детството й – братовчедът Довид и най-хубавата й другарка Ести. Преди години Ронит е напуснала общността поради една скандална и неразрешена любовна връзка – с Ести.

(Disobedience) е филм на режисьора Себастиан Лелио, който на тазгодишните Оскари завоюва премията за чуждоезичен филм с. Изглежда тематиката за това по какъв начин се вписват в обществото ексцентричните хора, вълнува Лелио доста мощно. Този негов филм има същите достолепия и дефекти като наградения с „ Оскар “ – отлични артисти, забавен сюжет, само че незадоволително безапелационна конспирация и тромаво деяние.

Ронит () е красива и съумяла нюйоркчанка, която във кино лентата е фотограф по специалност, а в едноименния разказ е финансов анализатор – разликата е значима за сюжета. Също по този начин в романа Ронит има връзка с омъжения си началник и се връща в родния Лондон от дълго време загърбила своето минало. Във кино лентата Ронит (Рейчъл Вайс, прелестна както нормално и ужасно убедителна) е объркана и тъжна жена, която се пробва да открие път към изгубените си близки.

Как се вписват в обществото ексцентричните хора?

Довид, който е обичаният възпитаник на татко й и негов предстоящ наместник, е добър човек и сензитивен мъж, само че изцяло некадърен да напусне рамките на общността, в която живее. Алесандро Нивола е толкоз прелестен в тази роля, че не е мъчно да се разбере за какво Ести и Ронит го обичат толкоз доста. В ролята на Ести е Рейчъл Макадамс и макар своята прочувствена игра и няколко положителни подиуми, тя е очевидно по-слаба от екранните си сътрудници.

В рамките на няколко дни, в които Ронит си е вкъщи, за тримата герои следва да преминат границите на личното си непокорство и да намерят метод да продължат живота си.

Филмът, както и едноименната книга са любопитна и рядка опция да се надникне в живота на затворената и ултраконсервативна еврейска общественост в Лондон. Авторката на романа и съавтор на сюжета, Ребека Ленкевич, произлиза точно от такова семейство и споделя за хората, които познава от дете. Този аспект на историята е доста по-любопитен от любовния триъгълник, който не ни споделя нищо повече от очевидното – прошката е невъзможна без обич.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР