Романтични киберизмами процъфтяха през 2020 година в условията на пандемия(снимка:

...
Романтични киберизмами процъфтяха през 2020 година в условията на пандемия(снимка:
Коментари Харесай

Внимание: романтични киберизмами за Деня на влюбените


Романтични киберизмами процъфтяха през 2020 година в изискванията на пандемия
(снимка: CC0 Public Domain)

Романтичните измами в интернет са в разцвета си. Откакто съществуват „ ограничения за ограничение на разпространяването на ковид ” във тип на забрани за овакантяване на домовете, самотата мъчи мнозина – а други мнозина се възползват изкусно за полза. Ето, задава се 14 февруари и сантименталните измами се чака да отбележат пик. Внимавайте!

Анна е вдовица на 50+ години. Запознала се с Тим в уебсайт за запознанства. Първоначално си пишели в чат-прозорец на самия уебсайт, преди да трансферират връзката си в WhatsApp. Анна споделя, че с Тим са си писали месеци наред, „ през деня и нощем ”. Той живеел, съгласно нея, в Съединени американски щати. Разменяли си известия когато и да е на денонощието. Споделяли любовта си към музиката, споделяли фантазиите си за семейство.

По някое време виртуалният обичан на Анна ѝ споделил, че е претърпял злополука и в този момент би трябвало да работи от вкъщи си, тъй като е обездвижен, само че няма преносим компютър, споделя историята. Оплакал се, че си има проблеми в работата, парите не доближават. Разтревожена, тя побързала да му изпрати сума за покупката на преносим компютър. Междувременно той ѝ споделил и какъв брой се тревожи поради пандемията. Това още повече затрогнало дамата и тя му изпратила още пари.
още по тематиката
Тим я помолил да не споделя на никого за неговите проблеми, тъй като се срамувал от роднините си. В последна сметка Анна изпратила много помощи и поопразнила сметката си, без да подозира, че Тим е част от добре проведена група, която с това се занимава – да „ изпросва ” пари от хора от целия свят. Дала персоналните си спестявания, само че и от суми, принадлежащи на щерка ѝ. Първоначално излъгала и щерка си, с цел да прикрие изчезналите пари.

Романтични измами от този тип процъфтяха през 2020 година, показват специалистите. Статистиките са малко, само че английското държавно управление да вземем за пример оповести, че по този метод през 2020 година са изгубени общо над 68 милиона лири. Сумата е по-голяма от размера на парите, изгубени поради измами при електронно извършване на покупки (63 млн. лири)! Сега специалистите чакат взрив на сантименталните измами поради идния празник на влюбените Свети Валентин.

Ковид-19

Пандемията на ковид в действителност „ затъркаля колелото ” на сантименталните измами. Заключени по домовете си, мнозина се усещат извънредно самотни. Търсят компания, търсят другарство. Търсят го онлайн, най-много в уеб страниците за запознанства. Някои нямат нищо срещу сантиментална връзка, други просто желаят да има с кого да си поддържат връзка. И в двата случая мнозина остават и без компания, и без пари.

Измамниците могат да бъдат доста безапелационни, употребявайки прочувствени изказни средства и трогателни истории, с цел да манипулират хората. Един от най-често експлоатираните претекстове е здравето – жертвата играе ролята на потърпевш, който се нуждае от пари за медицински сметки.

Жертвите на сантиментални измами губят парите си най-често посредством парични преводи, които сами подреждат, и изпращане до „ обичаните ” на подаръчни карти и ваучери. Също по този начин известна хватка е правенето на дарове като телефони и преносими компютри. Някои наивници даже дават достъп до своята банкова сметка или банкова карта.

Пране на пари

Ситуацията се употребява от нарушителите и за пране на пари. Неотдавна ABC News заяви за австралийка, която считала, че е влюбена в офицер от американската войска, вследствие на което е „ изпрала ” 150 000 американски $ в интерес на бандата, в която членувал нейният „ обичан ”.

Усложняващи условия

В максимален риск да станат жертви на сантиментална машинация са самотните хора на възраст към 55-65 години. На такива години доста хора са самотни, като в това време огромна част от тях не се ориентират изключително добре в света на новите технологии и неговите тъмни страни.

Измамниците, от своя страна, бързо съумяват да убедят наивниците да преминат към връзка в обществени медии или старомодни стратегии и средства за продан на текстови известия. Претекстът е явен – „ да си приказваме на мира ”. Ала диалозите в тези стратегии доста по-трудно могат да бъдат проследени.

Понякога измамниците боравят доста тънко и усърдно заобикалят да желаят пари непосредствено. Вместо това те се стремят да съберат персонална информация. По-късно тя може да се употребява за осъществяване на машинация със самоличността.

Много жертви не оповестяват за измамите, свързани с сантиментални връзки, тъй като са смутени или се срамят. Тези, които се осмелят да признаят за случката, имат прочут късмет да си върнат парите – или най-малко част от тях. Някои банки са склонни, в случай че човек „ е положил рационални грижи и има някакъв детайл на накърнимост ”, да му възстановят отнетата посредством машинация сума.

Съвети

Специалистите имат няколко рекомендации към всички, които имат виртуална сантиментална връзка:

Ако се усетите, че сте попаднали в скица за измами, не премълчавайте – свържете се допустимо най-бързо с банката си и уведомете, че сте попаднали на машинация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР