Романът на Уолтър Тревис Дамски гамбит“ излезе на българския пазар

...
Романът на Уолтър Тревис Дамски гамбит“ излезе на българския пазар
Коментари Харесай

Слави не прие гамбита. Спечели белите фигури

Романът на Уолтър Тревис „ Дамски гамбит “ излезе на българския пазар тъкмо по времето, когато Слави Трифонов обявяваше кандидат-депутатите в предизборната акция. Книгата предстоящо се трансформира в бестселър за всички фенове на най-гледания сериал по Нефликс. Историята на надарената Бет Хармън по този начин и не съумя да предизвика взрив на шахматната игра у нас, само че номинацията на Антоанета Стефанова за министър председател даде опция на всички дилетанти да упражнят шахматните клишета - от " мат с пешката “, през " сицилианска отбрана " та чак до „ Защитата Лужин “.

С различен термин обаче може да се дефинира най-чаканото изказване на Слави Трифонов, с което ръководителят на " ИТН " отхвърли втория мандат и по този начин постави край както на спекулациите, по този начин и на очакванията за постоянен кабинет. Той отхвърли типичен гамбит, предизвикан от статуквото още в дебюта на политическата си игра. Нещо повече – направи го с гросмайсторския ход, възлагайки ритуала по връщането на мандата на международната шампионка, направила първите си стъпки в шаха в годината, когато Тревис написа книгата си – 1983-та.

Дали единствено образованието, професонализма и досегашната липса на прелъщение на Антоанета Стефанова към политиката са били повода Слави Трифонов да я уточни за министър председател, е мъчно да се отгатне. Но въпреки нейния живот внезапно да се отличава от този на героинята на Тревис, концепцията на романа инцидентно или не изцяло съответствува с възгледите, които Трифонов постанова –

Бет Хармън е победителката, извоювала си място на територия, непокътната до този миг единствено за мъже. Макар обляна в международна популярност, тя е захласната от личния си боязън, че ще пропилее гения си. А борбата й с вътрешните демони е също толкоз яростна, колкото и тази на шахматното поле. Въпросът дали ще излезе победителка и в двете, държи читателите в напрежение до последната страница на книгата. Така както неизвестността от бъдещето на политика Слави Трифонов в опита да се опълчи на политическите зависимости, остава и след неизбежния завършек на най-късия парламентарен сезон.

За съперниците си Трифонов е изпуснал хода, в който е трябвало да матира досегашния цар с превръщането на пешката в кралица.Борисов го назова страхливец. Корнелия Нинова го упрекна, че не мисли за страната. Пет пъти подавахме ръка на новите политически субекти в Народното събрание и те пет пъти я отхвърляха, сподели първата социалистка. И отсече: Късно е за китка.

Привържениците на Слави обаче са на друго мнение. Те считат, че с неприетия гамбит Трифонов е отказал непоискани блага от провалените систематични партии. Затова и решението му е кардинално и заслужава почитание – извърши предизборното си заричане, че няма да влиза в обединения с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, само че и няма да търси поддръжка от тях. 45-ото Народно заседание потвърди неведнъж тактиката на партиите на Борисов и Нинова - да се прилепят оптимално покрай партиите на митинга.Те бяха подготвени да гласоподават за кабинета на „ ИТН “, единствено и единствено, с цел да внушат на обществото, че и Слави е подвластен. Ако се бе хванал на въдицата за Кабинет на спасението,

за който властта е самоцел.Политиката обаче, за разлика от шаха, позволява разпоредбите и на надалеч по-зрелищни спортове. Затова и след отхвърлен гамбит не следва усмиряване на играта, а постоянно идва нейното внезапно ожесточаване. Надцакването, особено за картоиграчите, от време на време дава ненадейно преимущество даже и след добре плануван шахматен ход.

Без подозрение, Борисов отиграва със забележително майсторство даже по-слабите козове, които получи при изборното разпределяне.Скъсаният менискус засенчи консултациите при Радев. Бинтовете, които развива, до момента в който пуска отровни стрелички по прохождащите депутати, внасят спомагателен съспенс. След като Тошко Йорданов го назова Джипко Бибитков от парламентарната естрада, Борисов остави возилото за министри и депутати в гаража, с цел да отвори Банкя тв.

Лидерският дом се трансформира в телевизионно студио, от което вървят директни включвания и при връчване на мандати, и при кавги за изборни секции в Народното събрание. Със сигурност то ще дава кино продукция на най-високи обороти в акцията.В последна сметка обаче в края на политическия дебют сред двамата, въпреки и с повече повалени фигури, Слави съумя да завоюва първата партия.

За задаващите се предварителни избори, той потегля с добре напълнена кошница. Отлагането на мажоритарния избор и партийната дотация от 1 лев бяха обезщетени с отпушването на вота за българите в чужбина, машинното гласоподаване и новата ЦИК. Дори и у нас да и имало отлив на симпатизанти поради зрелищния парламент, гласовете им сигурно ще бъдат обезщетени от тези на българите в чужбина. Сред тях Слави е неоспорим любимец.

Горещите данни на " Маркет линкс " демонстрират, че доверието в " ИТН " пораства. И каквито и рецензии към партията да насочва ГЕРБ, хората на Трифонов към този момент съществено им дишат във врата. Стопиха разликата до под 1 %. А имат пред себе си хубавото време за концерти, тъй че да нарушат обета за безмълвие и да разпрострат силата си в предизборната акция.

Големият триумф на " ИТН " е, че стана носителят на смяната. Както Слави сподели: в случай че нас ни нямаше, Борисов щеше още да е на власт.

Срещу смяната изправя подмяната. Ще се надява да притегли тези, които се разочароваха от новия ред и тези, които са в смут да не пострадат от служебния кабинет на Радев и обещаното от новите партии изчегъртване. Чиновническата войска, грижливо отглеждана с бонуси и привилегии, е потвърдила своята честност. Но към този момент не е задоволителна. Бизнесът, оставен в пандемията на произвола на ориста, желае правдивост. Така че за първи път от над 10 години първото място на ГЕРБ се разклати. Още повече, че партията е в кадрови безпорядък, а Борисов не разполага с време за боеви.

На другия полюс Българска социалистическа партия е в систематичен и абстрактен разпад, който не разрешава нито да стигне Слави, нито да прескочи ГЕРБ.

Ако се върнем към шаха, огромният проблем на Слави ще е в случай че се вторачи в позиционните войни на Българска социалистическа партия или в сицилианската отбрана на ГЕРБ. По неписаните правила на дъската най-опасната измама е Троянски кон, прочут още от времената на Троя. При нея играчът грижливо крие царя в центъра на терена, като примамва съперника си с всевъзможни блага по фланговете. Ако Слави не изневери на себе си, ще успее да трансформира пешката в кралица. Ако се подлъже, ще може да разчита най-вече на реми.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР