Рокадите в кабинета бяха временно блокирани заради липсата на президентски

...
Рокадите в кабинета бяха временно блокирани заради липсата на президентски
Коментари Харесай

Буквата на Конституцията: Освобождаването на Младен Маринов предизвика интригата между "Дондуков 1" и "Дондуков 2"

Рокадите в кабинета бяха краткотрайно блокирани поради неналичието на президентски декрет за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Така гласуването на оставките на вътрешния, транспортния и районния министър, както и избирането на новите министри – беше отсрочено.
Липсата на президентски декрет блокира гласуването на министерските оставки В деловодството на Народното събрание не е импортиран декрет на Румен Радев, с който освобождава Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи
По Конституция – след предложение на Министерски съвет, президентът назначава и освобождава висшите военни и изпраща дипломати за посланици.

След измененията в закона за Министерство на вътрешните работи от 2015г., основен серкетар се назначава и освобождава с декрет на предзидента. По силата на текста от Конституцията за споделените пълномощия, указите се преподписват и от президента, и от изпълнителната власт.

Парламентът е можел да гласоподава предлагането за нов състав на Министерски съвет и без да се чака указа на президента, твърди обаче някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.

„ Младен Маринов би изпаднал в спор на ползи. Има законова процедура, по която да бъде избегнат този спор на ползи – най-вероятно още веднъж се търси скандал. Както виждате, в този момент провинен за спъването на процеса за обновяването на държавното управление е посочен президентът”, сподели Киров.

Самият президент – Румен Радев беше освободен с декрет като пълководец на Военновъздушни сили, с цел да се включи в президентската акция на 10-ия ден, откакто разгласи оставката си.

Румен Радев бързо разписа указа за освобождението на началника на ВМА ген. Николай Петров, който стана здравен министър. Решението за освобождение на основния секретар е в президентството, само че президентът е в чужбина, има аудиенция зад граница до началото на другата седмица. В главния закон не се показва период за подписването на декрет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР