Рожков /Ceratonia siliqua/ е вечнозелено растение, което принадлежи към семейство

...
Рожков /Ceratonia siliqua/ е вечнозелено растение, което принадлежи към семейство
Коментари Харесай

Рожков

Рожков /Ceratonia siliqua/ е вечнозелено растение, което принадлежи към семейство Бобови. Представлява листопадно дърво или шубрак, доближава височина до 15 метра, с кръгла корона и стъбълце. Покрито е с тънка черна кора, която с възрастта се напуква.

Рожков има елементарни листа със закръглено бъбрековидна форма. Отгоре са тъмнозелени, а изпод са сивкави, кожести и гладки. Цветовете има тъмно-розов до розово-виолетов цвят, събрани са в снопчета по 5 цвята. Характерно за Рожков е каулифлорията – цветовете и по-късно плодовете се разполагат напряко върху по-старите клони и ствола на самото дърво. Смята се, че по този начин цветовете стават по-лесно налични за опрашване.

Плодът на Рожков е червеникаво-кафяв и плосък, съставлява бобова шушулка, която е дълга почти 10 см и необятна към 2 см. Вътре в шушулката са ситуирани сред 8-10 тъмнокафяви семена с твърда обвивка. Рожков е дърво, което пораства извънредно постепенно. Живее до 100 години.

Рожков е особено дърво за региона на Средиземноморието и Югозападна Азия. Естествено публикуван е и в някои елементи на България – Черноморско крайбрежие, Стара планина и Североизточна България. Като декорактивно дърво се отглежда в градини и дворове из цялата страна. Цъфти през ранната пролет.

Състав на Рожков

 Рожков на прахуляк

В състава на Рожков влизат 70% захари, слузни субстанции, танини, протеини, разнообразни витамини, скорбяла, мазнини, флавоноиди, инозитол. Рожков съдържа витамин В1, витамин А, витамин В2, калий, калций, магнезий. От микроелементите най-добре са показани желязото, медта, никел, манган и хром.

Избор и предпазване на Рожков

В профилираните биомагазини може да се открие брашно от рожков. То е относително скъпо – към 10 лева за 500 година Съхранявайте го съгласно напътствията на опаковката.

Рожков в кулинарията

 Мляко с рожков

Рожков е един от най-популярните подсладители и заместители на какаото. В предишното шушулките на рожков са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят. Сушен плод рожков обичайно се яде на еврейския празник Ту Бишват.

На ислямският празник Рамадан пък обичайно се пият питиета от сок от рожков. Много хора смесват рожков със сурово какао за приемане на по-добър усет. Рожков на късчета или прахуляк се употребява като сурогат на шоколада, употребява се за торти и шоколади. Рожков на прахуляк е превъзходен сурогат на какаото на прахуляк.

Предлагаме ви рецепта за невероятни бисквити с рожков и семена от чия.

Необходими артикули: 1/3 ч.ч. брашно от рожков, 3 с.л. семена от чия, 1 ч.л. орехи, 1 ч.ч. тъмни стафиди, 4 фурми, щипка сол. Изсипете всички артикули в блендер и ги разбийте добре до приемането на примес, която наподобява на тесто.

Разточете готовото тесто и го нарежете благодарение на формички за сладки. След това ги поставете във фризера да стегнат добре.

Ако сте почитатели на млякото преди лягане, към него може да добавите 1 с.л. рожков на прахуляк, малко мед и ванилия. Така ще получите доста ароматна и успокояваща напитка.

Ползи от Рожков

 Рожков

Още в Древен Египет са смесвали овесена каша с шушулки рожков, мед и восъка. Получената примес се употребила при диария. През 1 век. Дионис загатва, че рожков оказва помощ при нарушавания в храносмилането и облекчава болки в стомаха. Може да звучи спорно, само че работи както при диария, по този начин и при запек.

Начинът на деяние зависи от метода на подготвяне на билката – запарка от месестата част на плода се употребява за унищожаване на дразненето в червата, а кората е мощен адстрингент и се употребява за лекуване на диария.

Рожков се употребява като хранителна добавка при остри болести, ентероколити, диспепсия, глутенова нетърпимост. Плодът на рожков е богат на инозитол, който въздейства позитивно при дами с поликистозни яйчници и хора с инсулинова устойчивост.

Диетичните фибри в рожкова не просто подкрепят храносмилането, само че и доста заздравяват храносмилателната система и предотвратяват развиването на по-сериозни проблеми.

Както споменахме, рожковът се употребява като опция на шоколада. Рожковът не съдържа кофеин, фенилетиламин и теобромин – съставки, които се съдържат във всеки един шоколад в магазинната мрежа и които могат да причинят алергични реакции и мигрена при някои хора. Рожков не съдържа и оксалова киселина, която пречи на усвояването на калций и цинк.

Рожковът е естествено ниско наличие на мазнини, което го прави извънредно подобаващ за консумация по време на съблюдаване на диета.

Не съдържа глутен и умерено може да се употребява от хора с сходна нетърпимост. Тъй като не съдържа и кофеин, може да се употребява от дребни деца и от хора, които по една или друга причина не могат да използват кофеинови артикули.

 Дърво Рожков

Смята се, че рожковът има отлични противоракови свойства. В състава му влизат скъпи полифеноли, които обуславят антиоксидантната интензивност на рожкова.

Брашното от рожков даже може да се употребява за намаляване. Оказва се, че фибрите в рожкова са по-специални, тъй като потискат секрецията на грелин - хормонът, който подсказва на тялото, че е гладно и би трябвало да се храни. Благодарение на тези фибри рожков понижава глада в тялото и е доста ефикасен при спазването на диетични режими.

Вреди от Рожков

Като цяло рожков и продуктите от него са безвредни. Все отново в доста редки случаи е допустимо да се следят алергични прояви след потреблението на рожков.

Вижте нашите оферти за десерти с рожков.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР