Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство отново ще

...
Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство отново ще
Коментари Харесай

„Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство ще запали искрата на българщината от 14 до 16 юли


„ Рожен “ – Събор на националното творчество и отглеждане на животни още веднъж ще възпламени искрата на българщината и ще сплоти нацията тази година! Емблематичното събитие ще се организира в дните от 14 до 16 юли и ще трансфорат Рожен и Родопите в туптящото сърце на родината.

Съборът, по традиция, ще съчетае етнокултурните обичаи с отглеждането на животни, което е изконен родопски занаят и е в основата на националния обичай, фолклор и занаяти.



Изданието тази година ще означи 125 години от началото на Роженския събор, трансформирал се в знак на мощната религия в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В дните на събора на четири подиуми във фолклорния конкурс ще се изявят близо 7000 участници от всички краища на България. Ще се показват групи на бесарабски българи от Украйна и самостоятелни реализатори на български фолклор от чужбина.



Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива тъкмо по обяд пред всички подиуми в трите дни на събора. Част от фолклорната палитра ще е и състезанието за достоверна мъжка, женска и детска носия и атрактивното и показване, който ще се организира на 15 юли.

От 14 до 16 юли на роженските поляни ще има ревю на занаяти, исторически и етно възстановки, а мобилната музейната експозиция „ Духът на Родопите “ ще покаже локалните обичаи, обичай и традиции.

В профилирани изложби п осетителите на събора ще видят локални породи и разнообразни типове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, кулинарни демонстрации, осъществявания на нестинари, национални веселби и хоротеки. Различни занимания и занимания за дребните гости на събитието ще предложи Детската творителница.



Много страсти и красива българска национална музика ще има по време на вечерните концерти на 14 и 15 юли. Първата вечер ще е церемония спектакълът „ България гостува на Родопите ” с присъединяване на Атанас Янчовичин и МФГ " Бански старчета ", Ваня Вълкова, Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина, Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки. В съботната вечер над планината ще екнат осъществяванията на галактическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, отбор „ Родопа “, популярните „ 100 Каба гайди ” и „ 101 Каба гайди ”, ФГ „ Каба кабадайлии “ и гласовете на най-хубавите родопски реализатори.

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монументът на българското знаме – 111-метровия стълб „ Рожен “, на който ще се извиси националния байрак. Официалната гала ще е величествен театър с 1000 участника, шоу-заря и ще бъде последван от концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Роженският събор бе възобновен и освежен през 2015 година от Фондация „ Наследство в бъдещето “, и от този момент се провежда от Сдружение „ Рожен – Наследство в бъдещето “ в партньорство с Община Смолян.

Медийни сътрудници на изданието през 2023 година са Българска телеграфна организация, Българско национално радио, радио " Веселина “.



За положителната организация на събитието на роженските поляни е проведен палатков лагер, проведени са буферни паркинги и публичен превоз от Смолян, Пампорово и Чепеларе, както и специфична транспортна скица. Подробности са оповестени в уеб страницата на „ Рожен “ – Събор на националното творчество и отглеждане на животни .

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР