Родолюбци от цялата страна участваха в авто-мото похода до Батак.

...
Родолюбци от цялата страна участваха в авто-мото похода до Батак.
Коментари Харесай

142 години от клането в Батак

Родолюбци от цялата страна участваха в авто-мото похода до Батак. На тази дата са почетени жертвите от клането в града - 142 години след трагичните събития.

Маргарита Янкулова от Български Мотористи "Кан Аспарух ", които са измежду уредниците, напомни, че за пета година провеждат авто-мото поход, който потегля за Батак. Миналата година по думите й са били над 150-200 души.

„ Идеята е да почетем паметта на починалите в Баташкото кръвопролитие, тъй като народ, който не помни своята история, няма по какъв начин да се съхрани”, безапелационна е тя.

Ентусиастите се събраха се тази заран пред паметника на Васил Левски, с цел да създадат и обичайна обиколка на София. Полиция съпровождаше колоната. По проект първата спирка на авто-мото похода е след караулката на Цариградско шосе за да се събере цялата колона и да се синхронизира по автомагистралата със скорост към 100 км/ч. Следва отбивка на разклона за Велинград на 68-ия километър, с цел да може колоната да събере и изостаналите да догонят. Втората спирка е на караулката след Септември, където се събират с още мотори от цялата страна.

В града имаше литийно шествие и възстановка на въстанието.

Камбанен звън известява началото на протеста. Както преди 142 години, по този начин и през днешния ден батачани се подвигнаха на въстание и с шествие потеглиха по стъпките на предците си, починали за свободата.

Шипка отвисоко и тържествената заря-проверка - неповторими фрагменти

Най-отпред застанаха децата на Батак. Шествието мина през всяко едно от паметните места, свързани с Априлското въстание.

Батак извоюва свободата си за малко, след което дребното балканско селце е опожарено до основи, а хората - избити.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР