Родителите на 15-годишната Мари, която се самоуби в Касия през

...
Родителите на 15-годишната Мари, която се самоуби в Касия през
Коментари Харесай

Възможно ли е TikTok да бъде съден във Франция, заради това, че “води до самоубийство“?

Родителите на 15-годишната Мари, която се самоуби в Касия през 2021 година, упрекват китайската обществена мрежа за гибелта на щерка си. Това е първият сходен случай във Франция.

Какви са обвиняванията към TikTok?

В жалбата, подадена до съда, се загатва за “подстрекаване и агитация или реклама на средства за осъществяване на самоубийство “. По-специално, TikTok беше упрекнат, че не цензурира наличието и употребява логаритъм, който предлага сходни видеоклипове на потребителите.

Както се споделя в обявата, Мари е излъчила видеоклиповете, в които се загатва самоубийство и е получила съответното наличие.

„ Но тези видеоклипове не бяха цензурирани от платформата, те бяха излъчени на необятната публика, тъй че TikTok беше отговорен за разпространяването на това наличие “ — акцентира майката на жертвата.

Могат ли сходните платформи да бъдат съдени във Франция и другите страни?

Известното в тази ситуация е, че френският углавен кодекс не разрешава „ пропагандата или рекламата на средства за самоубийство “, само че съгласно специалистите във Франция, виртуалните платформи имат статут на хостове и затова не носят отговорност за мнения и дейности, направени вследствие на гледане на наличието.

Вместо това, от предишния месец на европейско равнище влезе в действие Законът за цифровите услуги, който задължава най-големите платформи да оферират система за препоръчване на наличието, която не е основана на сходен логаритъм. Следователно, платформите не би трябвало да разпространяват единствено основаните на навиците на потребителя видеоклипове.

Както означават събеседниците на изданието, сега в Европейския съюз няма правосъдно решение по сходни случаи. Във Англия обаче се е появил казус. Там, в тази ситуация на 14-годишната ученичка, която се самоуби през 2017 година, логаритмите на Instagram и Pinterest се оказаха отчасти отговорни.

В Съединените щати Върховният съд на Съединени американски щати, отговаряйки на въпроси по отношение на ролята на логаритъма на Twitter, постанови, че платформата не носи отговорност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР