Родители на деца на възраст между 12 и 14 години

...
Родители на деца на възраст между 12 и 14 години
Коментари Харесай

Адемов: Родители на деца между 12 и 14 години ще останат ощетени

Родители на деца на възраст сред 12 и 14 години ще останат ощетени след приемане на промени в Закона за здравето, чиято цел е да регламентира обезщетяването на работещи в изискванията на пандемия.

Законопроектът планува смяна, която да регламентира гледането на дете, върнато от детско заведение заради карантина в заведението.

Движение за права и свободи ще поддържа оферти законопроект, само че това не значи, че нямаме бележки по него. Особено по определения метод за разписване на законодателството, което съгласно нас опонира на Закона за нормативните актове и указа за неговото използване, съобщи от парламентарната естрада депутатът от Движението Хасан Адемов.

Това което се предлага, изясни той, е с спомагателна наредба да се трансформират Кодексът за обществено обезпечаване и Кодексът на труда, което съгласно Закона за нормативните актове е цялостен парадокс. Кодексът на труда и Кодекса за обществено обезпечаване са закони, които дават права, до момента в който спомагателната наредба дава пояснение на понятието краткотрайна нетрудоспособност, изясни Адемов, който не е склонен с толкоз второстепенна норма да се трансформират значими разпореждания.

Твърди се, че има колизия сред обособените закони по повод възрастта. Така да вземем за пример в член 2 на Закона протекция на детето е казано, че всяко физическо лице до навършване на 18 години е дете. Родителите са задължени да реализират контрол над държанието на детето до навършване на 12 години. В Семейния кодекс пък е посочено, че фамилните функционалности по надзора във връзка с малолетно дете са до възраст 14 години. Според Адемов няма никаква колизия в законодателството, защото тези възрасти са избрани от позиция на задачите, които се преследват със съответните текстове. Да твърдим, че има колизия по възраст не е задоволително правилно, безапелационен е Адемов.

Депутатите би трябвало да решат по какъв начин да не бъдат ощетявани родителите на деца, които са навършили избрана възраст, само че все пак може да останат отвън учебно заведение, в случай че е оповестена епидемиологична конюнктура. Това надлежно основава проблем на работещите майки и татковци, в случай че няма планувано по-активно присъединяване на страната в обезщетяването и подпомагането на такива родители.

Това, което се предлага сега е по какъв начин да разпишем текстове за право на отпуск с парично обезщетение по време на карантина. Право на отпуск се регламентира в Кодекса на труда, а парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност в Кодекса за обществено обезпечаване. Карантината е 7 дни, от тях 2 са почивни, остават 5 дни – три от тях се заплащат от работодателя, за останалите два той дава 60% от компенсацията. Национален осигурителен институт е пресметнал, че са нужни 13 милиона лева в допълнение на Института, само че какъв брой им трябват на работодателите, никой не може да го пресметна, изясни Адемов.

Според него има и законово състояние (в Кодекса за обществено осигуряване), че по време на епидемиологична конюнктура лицата, които имат деца, върнати от учебно заведение, имат право на еднократна целева помощ, само че това се отнася единствено до времето на карантината. Важен е и въпросът дали законопроектът взема решение казуса с карантина при коронавирус или при всички болести. Абсурдно е да позволява единствено обстановката с коронавирус, а би трябвало да адресира всички хипотези, за всички инфекциозни болести, стана ясно от изявлението на Хасан Адемов.

За Движението за права и свободи не е ясно за какво не се покриват всички деца до 14-годишна възраст? Защо е определен сегментът до 12 години? Заради надзорните функционалности до 12 години ли? Ако е по този начин, методът е неверен, тъй като ограничаването не е мярка за протекция, не може да се отнесе към общия подтекст. Ако децата до 12 години са обхванати, то и тези до 14 би трябвало да бъдат, тъй като върху тях също се реализира контрол от родителите.

Адемов уточни и още един проблем, а точно по какъв начин това предложение ще влезе в действие от 1 юли, както сочи законопроектът. Тези пари ги няма в бюджета на Национален осигурителен институт, затова наредбата може да влезе в действие не по рано от началото на 2023 година. Трябва да се уточни и дали за родителите може да бъде написана така наречен „ краткотрайна нетрудоспособност “ и къде да бъде написана тя, предизвести Хасан Адемов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР