Родилното отделение, снимка с другарчетата от квартала, татко пред москвича/жигулата/трабанта

...
Родилното отделение, снимка с другарчетата от квартала, татко пред москвича/жигулата/трабанта
Коментари Харесай

Фотоархивът на образцовото соц семейство Стоянови влиза в изложба

Родилното поделение, фотография с другарчетата от квартала, баща пред москвича/жигулата/трабанта и под портрета на партийния водач на работа, мама на служебното тържество за 8-и март - съвсем всеки, роден преди 1989 година има такива фотоси. Сега най-големият " фамилен албум " от социалистическо време - архивът на семейство Стоянови - получава лична галерия в столичната изложба за снимка " Синтезис ".

Стоянови са мислена фамилия, групов облик, основан от хиляди изхвърлени любителски фотографии, събрани от Тихомир Стоянов. Със своя Imaginary Archive от над 10 000 хиляди филми, диапозитиви, копия и фотоалбуми, той е пионер на откритата снимка у нас.

" Семейство Стоянови ", които от известно време имат своя страница в обществената мрежа " Инстаграм ", са единствено едни от неговите жители и в " Синтезис " са изложени в естествената си среда, дружно с възстановка на дневна от късния социализъм.

 Фотоархивът на образцовото соц семейство Стоянови влиза в галерия
© Тихомир Стоянов/Imaginary Archive

Стоянов стартира да събира фотосите преди няколко години, а първият му план е " Подарявам ти лика си " с подписани фотопортрети, обменяни за спомен. В " Семейство Стоянови " влизат 37 деликатно подбрани фрагмента от огромната му сбирка, които описват житейския цикъл от раждането до гибелта. Проектът бе показан на фотографския фестивал Les Rencontres d`Arles във Франция предходната година.

Двата плана ще излязат и като фотокниги, само че в това време " Въображаемият списък " на Стоянов пораства - благодарение на доброволци от TimeHeroes той продължава да сканира негативи, като процесът може да се следи и по време на изложбата в особено оборудвана стая.

#foundphotography #imaginaryarchive #foundnegatives #bulgaria #socialism #nostalgia #носталгия #НРБ #blackandwhitephotography #socialism #communism #35mm #filmsnotdead #filmphotography #shootfilm #analoguefeatures #film #streetphotography #filmcamera #analog #oldphotos #filmphotographic #35mmfilmphotography #oldphotos #savefamilyphotos #stoyanovfamily

A post shared by Tihomir Stoyanov (@imaginaryarchive) on Dec 15, 2017 at 6:27am PST

Чарът на откритата снимка - историята на облика и откриването на разкази в големите масиви от захвърлени мемоари, останали без притежател, превзема музеи и изложби в последните години с работата на колекционери като Питър Коен, Йоахим Шмид, Тома Сован и Жан Мари-Дона, които бяха в България наскоро.

Защо да снимаме, когато светът е наводнен от задоволително облици, с които може да се работи - Стоянов харесва тази мисъл на Шмид от 80-те години на предишния век. Колкото до въпроса дали някой е познал действителното си семейство в Стоянови, фотографът от дълго време чака този миг - и на откриването схваща, че един от основните герои в изложбата е може би в Тутракан. Тихомир счита да го намери и да го предложения.

Изложбата продължава до 5 март.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР