Роботите вече изместват хората в сферата на услугите, но какво

...
Роботите вече изместват хората в сферата на услугите, но какво
Коментари Харесай

А трябва ли да даваме бакшиши на роботите?


Роботите към този момент изместват хората в областта на услугите, само че какво ще стане с бакшишите…
(снимка: Coco Delivery)

Още една американска компания навлиза в бизнеса с автоматизирана доставка на храна, с цел да се опита да завоюва от възходящото търсене на този жанр машини вследствие на пандемията. Coco е млада компания, която употребява роботи за доставка на храна и други артикули до клиентите. Характерно за нейните машини е, че се ръководят отдалечено от „ човек-оператор ”. Част от рекламното показване на компанията гласи, че с нейните услуги за доставка клиентът ще се отърве от досадното обвързване да дава бакшиш.

Според уеб страницата на, нейните роботи употребяват камери и GPS информация за навигация. Макар да са значително самостоятелни, роботчетата въпреки всичко се следят и управляват от „ далечен човешки оператор ”, който „ постоянно е на работа ”, отбелязва уеб сайтът на компанията. Но това е единствено част от посланието, с което компанията се надява да притегли внимание. Повече се акцентира фактът, че на получателите не се постанова да се дават бакшиши.

Бакшиш? Знаете ли какъв брой хора се изхранват от бакшишите си ?

Никога до момента тематиката за бакшишите и роботите не е поставяна толкоз внезапно на масата. Наистина, какво ще стане с бакшишите, в случай че роботи заместят хората в специалностите, при които обичайно се борави с бакшиш?

Има няколко десетки бранша в стопанската система на множеството западни страни, където работещите се устоят не толкоз от заплатата си, колкото от бакшишите, които получават. Навярно тъкмо тук е един от дълбоките корени на опасенията, че „ роботите ще изместят хората ” – въпреки всичко тъкмо в този аспект заместването на индивида от машината наподобява заплашително.

всекидневно съставляват 5-10-15% от формалната стойност на услугата, предоставена на клиента, а в някои случаи доближава до 20%, съгласно района. В Съединени американски щати и доста от европейските страни е признато да се дава бакшиш до степен, в която се смята за нелюбезно и даже жестоко да се пропусне. Обратно, в страни като Япония, Китай, Хонгконг и множеството азиатски страни оставянето на бакшиш не е признато и може даже да се счете за засегнатост.

Според разбор на Business Insider, има към 60 бранша, в които служащите мощно разчитат на бакшишите. Всички тези сектори са свързани с услугите. „ Дори и тези чиновници да не са ви дали най-хубавата услуга, би трябвало да им оставите нещо ”, разяснява изданието. Зависими от бакшишите са, сервитьори, фризьори, пикола, бармани, сомелиери, таксиметрови водачи (също и водачи на услуги за споделено пътуване), камериери, крупиета, дисководещи и други

Бакшиш от… незадоволство

За разлика от тезата на Coco, в средите на робо-ентусиастите се разяснява въпросът не би трябвало ли в действителност да е противоположното – и на роботите да се дава бакшиш? Според някои, даже в случай че роботите изместят хората от специалностите в областта на услугите, отново ще има смисъл да се дават бакшиши – но не по логиката на „ човешките ” бакшиши, които се оставят като израз на удовлетворение, а по радикално разнообразни аргументи.
още по тематиката
Една от тях може да бъде тъкмо неудовлетворението, недоволството: в случай че робот-сервитьор не е бил задоволително общителен в обслужването, гостите в ресторанта могат да оставят спомагателни пари със сметката си, с цел да „ кажат ” на притежателя „ вижте, тази машина не работи добре, насърчаваме ви да я ремонтирате, поправите, донастроите, да я изпипате, ъпдейтнете – изобщо да извършите каквото е нужно, с цел да предлага по-качествена услуга ”.

Друг вид би бил бакшишите да се дават за събиране в специфичен фонд. Той би се употребявал за поддръжка на хората, изгубили работата си в интерес на роботи. Така тези хора ще могат да получат финансиране за образование и подготовка за други специалности, които не могат да бъдат „ конфискувани ” от роботите.

При всички положения бакшишите ще бъдат преосмислени в този момент, откакто пандемията Covid-19 остави своя отпечатък върху обществото. Разносвачи на пица споделят, че когато доставят храната, множеството получатели деликатно броят парите си – през днешния ден малко на брой имат пари за „ мятане ” в близост. Съответно и бакшишите са малко – и дребни.

И защото точно пандемията форсира и пазара на, то може би слоганът на младата компания Coco има повече късмет да се утвърди като норма?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР