Роберт Кох, който умира преди 110 години се смята за

...
Роберт Кох, който умира преди 110 години се смята за
Коментари Харесай

Роберт Кох експериментирал върху хора

Роберт Кох, който умира преди 110 години се счита за пионер в инфекциозната медицина. Но в африканските колонии той е действал безсъвестно и нареченият в негово име институт би трябвало да се преименува. Това счита професорът по международна история в Хамбургският университет Юрген Цимемер.

Медицината е една от най-важните науки за колонизирането,  а Роберт Кох - най-известният неин представител в Германия.

В този интервал Роберт Кох претърпява зенита на своята кариера. През 1882 година той афишира откритието на възбудителя на туберкулоза, което му донася международна популярност и Нобелова премия по медицина през 1905 година.

През 1891 година в Берлин е основан негов личен проучвателен център - Пруски кралски институт по инфекциозни заболявания, в който се обучавали медици от целия свят.

Роберт Кох оглавява института, само че от 1896 година множеството време прекарва в пътувания. Британските и немските колониални ръководства са желали препоръките му и са финансирали проучванията му, пише Der Spiegel.

В Източна Африка,  по предписание на немското колониално ръководство, той е трябвало да учи сънната болест - смъртоносно заболяване, чиито жертви стават десетки хиляди души.

Този път Кох не е желал единствено да откри възбудителя на заболяването. Той е търсил медикаментозно лекуване на смъртоносното заболяване

За задачата той е правил тествания, със съдържащото арсен средство атоксил, което е било доста токсично във високи дози. При езерото Виктория Кох е опитал с доста по-високи дози, в сравнение с в други проучвания, да вземем за пример в Берлин.

Той явно си е затварял очите за тежките странични резултати, а те са били освен извънредно мъчителни, само че и са водели до ослепяване, а от време на време и до гибел, написа немското издание.

Кох се е оправдавал, считайки загубата на зрение за краткотрайна, само че това, че атоксилът може да докара до ослепяване, е могло да бъде прочетено в профилираната литература по това време и Кох е трябвало да го знае, отбелязва още историкът Цимерер.

Независимо от страничните дейности и това, че не е могъл да потвърди продължителността на лечебния резултат на лекарството, Кох въпреки всичко е възнамерявал огромна акция за използването на атоксила в немските колонии в Източна Африка. Тук към този момент става въпрос не за лекуване, а за прекъсване на заболяването: хората, приемали атоксил, не заразявали другите.

С сходна устременост е било и предлагането на Кох за основаването на концентрационни лагери за изолираност на болните. За да бъдат огнищата под надзор, Кох е предложил в лагерите да се изолират цели села, в това число и срещу волята на хората.

Кох е считал, че защото без лекуване заболяването е смъртоносна, след несъмнено време живи ще останат единствено здравите и те ще могат да се върнат назад.

Така би могло да се спре развиването на заболяването и да се резервира африканската работна мощ за колониалните шефове. За страдание институтът " Робърт Кох " и до през днешния ден не разяснява на своя уебсайт какво тъкмо счита за " тъмна глава " в живота на Кох.

" Настъпи време да се заемем с колониалното завещание, което се крие зад личността на Роберт Кох. Уместно ли е името му през XXI век? Може ли в действителност да бъде за образец, заслужил ли е да бъде този, чието име носи подобен значим институт? " Тези въпроси задава историкът Цимерер.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР