Робер Пирес е един от най-ювелирните френски футболисти в историята.

...
Робер Пирес е един от най-ювелирните френски футболисти в историята.
Коментари Харесай

Робер Пирес:

Робер Пирес е един от най-ювелирните френски футболисти в историята. Част от златния тим на " петлите ", триумфирал на Мондиал 1998 и Евро 2000. Двукратен първенец на Англия с Арсенал, Футболист №1 на шампионата за Купата на конфедерациите през 2001 година, Кавалер на ордена на Легиона на достойнството. Легенда и рожба на Метц, трансформирал се в кумир за почитателите на Арсенал. Впоследствие и за публиката на Виляреал. В 537 мача вкара 127 гола. Неслучайно и Краля Пеле го избра сред стоте най-велики футболисти в историята.

Пирес разяснява въпроси свързани с най-интригуващото състезание - Ла Лига, в изявление, излъчено в предаването " Код Спорт " по ТВ+. Кое е особеното за Барса и Реал, какъв брой сложна е акомодацията за Азар и Гризман и до каква степен може да стигне Виляреал през актуалната акция? Отговорите дава някогашният състезател на " жълтата подводница " Робер Пирес.

- Г-н Пирес, какво мислите за началото на сезона в Ла Лига?
- Мисля, че стартът на Ла Лига е много завладяващ. На върха още веднъж се заформя борба сред Барселона и двата мадридски гранда Реал и Атлетико, а всички знаем какво е съперничеството сред тези отбори. Естествено, има и изненада в лицето на Гранада, което ме прави благополучен. Това значи, че с всеки минал сезон Ла Лига става все по-оспорвано състезание. Свикнали сме, когато приказваме за испанския шампионат да го асоциираме единствено с Мадрид или Барселона, само че ето, че в този момент от ден на ден тимове и от ден на ден играчи могат да доближат това високо равнище, на което са грандовете. По-скромните тимове се намесват в борбата в челото, а за какво не и в борбата за купата.

- Отборът на сърцето ви обаче е Виляреал. Как оценявате представянето на " жълтата подводница "?
- Щастлив съм, че след слабия минал сезон, в този момент тимът наподобява друго. Като изключим тежката загуба от Барселона, мисля, че отборът има голям капацитет. Пълен е с млади играчи, а опитните дават нужния баланс. Много съм благополучен за Санти Касорла. Всички в Испания знаят какво може той. Той е страховит състезател и още по-голям човек. С опита, който има и лидерските си качества, оказва помощ извънредно доста за израстването на младите футболисти в тима. Мисля, че главната цел пред отбора би трябвало да бъде класиране за Европа. Естествено, всички мечтаят за Шампионската лига, само че по-реалистичната цел сигурно наподобява присъединяване в Лига Европа. От това, което виждам, смятам, че тази цел е изцяло постижима. Отборът е млад, има футболисти с нужния опит, практикуват бърз и атакуващ футбол и се надявам още веднъж да забележим отбора в Европа.

- Споменахте за Санти Касорла. Какво мислите за него?
- Абсолютният маестро в състава. Когато стане дума за Виляреал, всеки асоциира отбора с името на Касорла. Но с изключение на него, мощно усещане ми прави и централният защитник Пау Торес. Много стабилен бранител, който не се бои да влезе в борба за всяка топка. Чете играта чудесно за възрастта си. Освен това е сигурен при изнасянето на топката и може да играе еднообразно добре и с двата крайници. Сигурен съм, че има голямо бъдеще пред себе си.

- А каква е вашата оценка за представянето на Реал (Мадрид)?
- В клуб като Реал упованията постоянно са големи. Там успеха е наложителна във всеки един мач. Нека определим старта им като добър. Със сигурност не е най-хубавият вероятен. Познавам добре този клуб и условията в него. Наясно съм под какво напрежение е Зинедин Зидан във всеки един мач, само че той обича това. Така се стимулира в допълнение. Освен това клубът похарчи и много средства за селекция. Убеден съм, че изборът за привличането на Азар бе доста добър. Без подозрение той е един от най-хубавите играчи в света. Знам какъв брой доста е подложен на критика от експерти и медии, само че е извънредно мъчно да се адаптираш. Повярвайте ми! Изпадал съм в сходни обстановки. Попадаш в нов тим, с нови съотборници, в ново състезание и то не кое да е, а Ла Лига. Само тъй като той е Еден Азар, не значи автоматизирано, че ще се приспособява елементарно и бързо. В клуб като Реал (Мадрид) постоянно е по-трудно от нормално. Но в отбора има и към този момент одобрени имена и водачи. Като Карим Бензема. За мен, той е един от най-хубавите нападатели в света. Вече 10 години е част от " кралския клуб " и продължава да държи това високо равнище.

- А какво е мнението ви за Барселона?
- За Барселона е още по-сложно. Такова е моето чувство. Лятото и подготовката им бе сложна. Постоянно имаше спекулации за прехвърлянето на Неймар, Коутиньо напусна, южноамериканските играчи се причислиха по-късно поради присъединяване им на Копа Америка. Естествено имам предвид най-много Меси. Може би поради тази изтощеност, той получи травма. Тази контузия бе разочароваща освен за почитателите на Барселона, само че и за всички ценители на футбола като цяло. Така че сложният им старт на сезона значително бе предстоящ. Но персонално аз нямам никакви подозрения, че Барселона още веднъж ще е главният кандидат за купата. Подобно на Реал и те похарчиха значително пари през лятото. Взеха футболист като Антоан Гризман. Радвам се, че в този момент ще може да гледаме Антоан да играе с фланелката на Барса, тъй като със своите качества, той заслужава да носи екипа на един от грандовете на международния футбол. Бих споделил, че при него обстановката е същата като при Азар. Естествено, Гризман също си дава сметка в какъв клуб отива и въпреки за разлика от Азар към този момент да има опит в Ла Лига, едно е да играеш за Атлетико, напълно друго е да носиш екипа на Барселона. Там нещата са от друга големина. Въпреки всичко, мисля, че Гризман ще се впише сполучливо в стила на Барса.

- А какво остава за Атлетико след напускането на Гризман?
- Гледах деликатно отбора на Атлетико. Въпреки многото напускащи, Симеоне съумя още веднъж да построи един боеспособен състав. Има един сплотяващ фактор сред трите гранда: похарчиха доста пари за един състезател от международна класа. За Реал това бе Азар, за Барса – Гризман, а при Атлетико – това е Жоао Феликс. Феликс е необикновен за възрастта си. Имам чувството, че през този сезон с този състав Атлетико може да бъде действителен кандидат за купата. Естествено, в основата на всичко е Диего Симеоне. Един необикновен треньор, който е толкоз екстравагантен, само че всичко това е поради голямата му обич и отдаденост на футбола. И като прибавим към уменията на Симеоне ресурса, с който разполага, то Атлетико несъмнено може да сервира изненадата. Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР