Робърт Хорват, The Conversation*Много коментатори вече развенчаха абсурдното твърдение на

...
Робърт Хорват, The Conversation*Много коментатори вече развенчаха абсурдното твърдение на
Коментари Харесай

Как Путин отгледа домашни неонацисти

Робърт Хорват, The Conversation*

Много коментатори към този момент развенчаха неуместното изказване на съветския президент Владимир Путин, че води война, с цел да " денацифицира " Украйна.

Някои припомниха, че крайната десница получи единствено 2% от гласовете на парламентарните избори в Украйна през 2019 година - доста по-малко, в сравнение с в по-голямата част от Европа. Други показаха, че президентът Володимир Зеленски е евреин и напъните на украинската страна да отбрани малцинства като кримските татари и ЛГБТК+ хората, които са обект на брутално гонене в Русия.

По-малко отразена обаче бе историята на съдействието на режима на самия Путин с крайнодесни екстремисти. Докато съветските дипломати осъждаха " фашистите " в балтийските страни, а пропагандистите на Кремъл подлагаха на критика въображаемите " укронацисти " на власт в Киев, съветската страна култивираше нацисти на своя територия.

Корените на неонацизма в Путинова Русия

Тази връзка датира от края на 90-те години, когато Русия беше разтърсена от вълна на расистко принуждение, дело на неонацистки скинхед банди. След като Путин стана президент през 2000 година, неговият режим употребява това развиване по два метода:

Първо, той се базира на неонацистката опасност, с цел да оправдае приемането на законодателство за битка с екстремизма, от дълго време мечтано от някои съветски либерали. В последна сметка това законодателство бе употребявано, с цел да преследва демократите.

Второ, Кремъл даде началото на един " ръководен шовинизъм ", опит да прикотка и активизира радикални националистически екстремисти, в това число неонацисти, като контраст на зараждащата се антипутинска коалиция на демократи и леви радикали.

Пропутинската младежка организация " Да вървим дружно ", известна с акцията си против постмодернистката литература, направи първия ход, като се обърна към OB88, най-мощната скинхед тайфа в Русия.

Това съдействие се разшири след Оранжевата гражданска война в Украйна от 2004 година За да изолира Русия от болестта на продемократичните митинги, Кремъл трансформира " Да вървим дружно " в по-амбициозен план, наименуван " Наши ".

Като част от подготовката си да се опълчи на евентуално демократично въстание в Русия " Наши " притегли членове на футболни банди, чиято субкултура се припокрива с неонацисткия ъндърграунд. През 2005 година бандитите от " Наши " проведоха поредност набези против неодобряващи Путин юношески групи. Най-жестоката офанзива, пратила четирима леви деятели в болница, докара до арестуването на нападателите. Те бяха освободени, като в полицейския участник се появи Никита Иванов, функционер на Кремъл, управляващ лоялните на режима юношески организации.

Скандалът наложи " управлявания шовинизъм " да се преконфигурира. " Наши " се дистанцира от футболните банди, а нейните радикални екстремисти мигрираха към две съперничещи си пълномощници на Кремъл - националистическата група " Млада Русия " и антиимигрантската организация " Местни ". Тези организации се трансфораха в мостове сред неонацистката субкултура и Кремъл.

Неонацистки водачи са упрекнати в убийства

Както демонстрирах в неотдавнашно изследване на връзките на Кремъл с съветските фашисти, тези връзки направиха вероятен един самоуверен опит за основаване на пропутинско неонацистко придвижване.

През 2008-2009 година Кремъл беше заплашен от напъните на Алексей Навални да построи антипутинска коалиция от демократи и радикални националисти. В отговор Кремъл стартира да работи с " Руски облик " - хардкор неонацистка група, най-известна с лъскавото си списание и групата си " Дясно кроше ".

С помощта на Кремъл " Руски облик " нападна националистите, изоставили скинхед субкултурата и минали към антипутинската коалиция на Навални. В подмяна тя получи фаворизиран достъп до общественото пространство и медиите.

Лидерите ѝ водеха телевизионни диспути с държавни функционери и си сътрудничеха намерено с Максим Мишченко, член на Народното събрание от ръководещата партия. Може би най-шокиращото е, че " Руски облик " семейства на концерт на печално известната неонацистка група " Коловрат " на площад " Болотная " в Москва, наоколо до Кремъл.

Проблемът на Кремъл беше, че водачът на " Руски облик " Иля Горячов беше разгорещен последовател на неонацисткия ъндърграунд - скинхедите, направили стотици расистки убийства през втората половина на 2000-те. Властите си затваряха очите за двучасовия " документален филм " на организацията, озаглавен " Руска опозиция ", който популяризира тези убийци като патриотични герои и приканва за въоръжена битка против режима.
Не можеха обаче да подценен ареста по обвиняване в ликвидиране на Никита Тихонов, някогашен скинхед и съосновател на " Руски облик ". Тихонов беше водач на БОРН ( " Бойната организация на съветските националисти " ), терористична група, която извърши поредност от убийства на общественици и антифашисти. Сред жертвите бяха известният юрист по правата на индивида Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова. Тихонов беше наказан за убийствата им през 2011 година

Полицейско следствие разкри, че Горячов счита БОРН и " Руски облик " за въоръжени и политически платформи за неонацистки протест по образеца на ИРА и " Шин Фейн " в Ирландия и Северна Ирландия.

Съдебните материали демонстрират, че до момента в който Горячов е докладвал в Кремъл, той е съветвал и Тихонов кого да убие. През 2015 година той бе приет за отговорен в поръчката на убийствата на мнозина, в това число Маркелов.

Неприятната гласност разруши кариерите на някои нацистки пропагандатори в Кремъл, само че ветераните от " Руски облик " процъфтяваха в пропагандните институции на все по-автократичния режим на Путин.

Една от тях е Анна Трига, която работеше за Агенцията за интернет проучвания, " фабриката за тролове ", която се намеси в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и се опита да подклажда антимюсюлманска ненавист в Австралия. Друг образец е Андрей Гулютин, редактор на уеб страницата Ridus, значима платформа на пропутинския съветски шовинизъм.

Прокарване на неонацизма в чужбина

Не по-малко значима е ролята на неонацистите и други десни фигури в настъплението на Русия против Украйна.

През 2014 година Александър Матюшин от " Руски облик " спомагаше за тероризирането на последователите на украинската страна в Донецк в навечерието на съветската интервенция в Източна Украйна. След това стана основен полеви пълководец. В наши дни Дмитрий Стешин от " Руски облик ", фамозен боен сътрудник на таблоид с всеобщо разпространяване, популяризира неистини, обвинявайки украинците посредством инсценирани интервенции за зверства, в действителност осъществени от съветските сили.

Култивирането на локални неонацисти от Кремъл е сравнимо с популяризирането на неонацисти на Запад. Някои ускориха антизападните тайни теории, представяйки се като " специалисти " в RT, пропагандната телевизия на Кремъл. Други служат като " наблюдаващи ", хвалейки провеждането на подправени избори. Междувременно Риналдо Назаро, американец, безшумно ръководи от апартамент в Санкт Петербург The Base - интернационална неонацистка терористична организация,

Стратегията на Путин да разчита на неонацисти постоянно е била рискова, само че не и ирационална. За разлика от умерените националисти, които са склонни да поддържат концепцията за свободни избори, неонацистите отхвърлят демократичните институции и самата концепция за човешко тъждество. За деспот, който демонтира демокрацията и построява властнически режим, те са идеални съучастници.

* Коментарът е оповестен в. Д-р Робърт Хорват е старши учител в La Trobe University в Мелбърн. Той е експерт по съветска политика, гражданско общество и интернационалните права на индивида. В момента изследва съветския шовинизъм, има изявления във водещи австралийски медии. Коментарът му е от платформата за разпространение на научни проучвания The Conversation.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР