Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да

...
Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да
Коментари Харесай

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, статуи и разнообразни съоръжения на морска тема могат да бъдат видени в изложбата " Blow " или " Духай " на варненския актьор и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в различното младежко пространство за просвета " РеБонкърс " във Варна. 

Още на входа посетителите могат да чуят звук от морски талази. Той идва от видео с плаващо надуваемо пате, което подсказва на посетителите какво ще видят щом продължат към огромната зала. А там се натъкваш на разнородни картини, статуи на чайки, морски жители, остарели кораби и други провокативни съоръжения. 

Също толкоз провокативно е и заглавието на изложбата. То е обвързвано значително със стаята с всевъзможни надуваеми играчки и принадлежности. 




" От тази зала се роди заглавието на изложбата " Духай " или " Надувай ". С надуваемия атракцион целя да покажа преходния темперамент на лятото и морето. Оказва се обаче, че колкото и да е временен характерът на надуваемите произведения и на консуматорството въобще, в случай че то се употребява от един актьор, то може да остане във времето ", показа Кокимото. 



До залата с надуваемите принадлежности има и два тесни тунела, от които " изскачат " надуваеми бандити, гола женска кукла и банан, като и при тях водеща е провокацията. Оттук се влиза в една по-малка зала, която е като морски храм. Там обликът на моряка и неговото семейство са издигнати в фетиш. Тук може да бъде забелязана и една от най-известните произведения на Кокимото – розов дървен кръст, изработен от Татко Барба. 

Излизайки още веднъж в огромната зала, се виждат истински навигационни карти , отпечатани в кралската лондонска печатница преди близо половин век, които също въодушевяват Кокимото и той ги е оживил посредством изкуството и е изрисувал на тях разнообразни морски сюжети. 



Посетителите на изложбата могат да се допрян до живота на моряка и с портрети от близкото минало. В дъното на огромната зала са изложени и дървени модели на кораби с трафиканти, мигранти и плебеи.

Варненци и гостите на града ще могат да прегледат изложбата до 18 август, всеки ден от 16.00 до 20.00 часа като се изключи понеделник. 
На 13 август (събота) от 15.00 до 16.30 часа ще се проведат на практика занимания с деца. Калоян Илиев ще опише на малчуганите за изложбата и всички забавни неща свързани с морето. Освен това, децата ще имат опция и да рисуват в залата с надуваемите атракциони. 

Чуйте диалога на Иван Барбов с Калоян Илиев-Кокимото: 



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР