Рисковете във финансовата система на Франция са достигнали "системни равнища"

...
Рисковете във финансовата система на Франция са достигнали "системни равнища"
Коментари Харесай

Банк дьо Франс повиши от висок на системен риска за финансовата система

Рисковете във финансовата система на Франция са достигнали "системни нива " и ще продължат да порастват, предизвести централната банка на страната. Основният провинен за проблемите е пандемията от ковид, която сложи цели стопански браншове под карантина и принуди компаниите да теглят нови заеми.

Внезапният скок на корпоративната задлъжнялост "увеличава заплахата от несъстоятелност " на фирмите, която в течение на времето може да утежни качеството на банковите активи и облагите на кредитните институции, предизвестява "Банк дьо Франс " в оповестения на 23 юни преглед на финансовите опасности, който приготвя два пъти годишно. В последното си изследване преди експлоадирането на болестта (от декември 2019-а) френските централни банкери също идентифицираха относително високи нива на корпоративните задължения.

Показателно е, че, за разлика от други водещи стопански системи от еврозоната, които съумяват да редуцират корпоративната задлъжнялост след последната световна рецесия, дълговото задължение на френските сдружения продължава да пораства и от малко над 100% от Брутният вътрешен продукт през 2008-а то е скочило да над 140% в наши дни, сочи формалната статистика на "Банк дьо Франс ". Коренно друго е ситуацията в Испания, която съумява да смъкна фирмения дълг от 190% от Брутният вътрешен продукт през 2008-а до жестоко 125% сега. Германското корпоративно дългово задължение гравитира към 100% от Брутният вътрешен продукт през този интервал, както и италианското, което се трансформира в тесния диапазон от 115% до почти 100% от Брутният вътрешен продукт. За цялата еврозона междинният корпоративен дълг се движи от 125% до 120% от Брутният вътрешен продукт от 2008-а до момента.

"Банк дьо Франс " показва също, че пазарните съмнения могат да се завърнат паралелно с несигурността за силата на икономическото възобновяване и с растежа на банкрутите. Печалбите на банките също се чака да пострадат поради ниските лихви, които ще се задържат на символичните си или негативни нива за дълъг интервал от време.

Добрата вест е, че, за разлика от финансовата рецесия от 2008-а, коефициентите на финансова адекватност на първичния банков капитал са рекордно високи, което оказва помощ на кредитните институции да останат в мощни позиции, с цел да всмукват задаващите се загуби от неприятни заеми и да финансират икономическото възобновяване, осведоми "Банк дьо Франс ". А решението да не изплащат дивиденти през тази година плюс разхлабените условия за капитала им укрепва в допълнение банките.

Предупрежденията на френските централни банкери акцентират дълготрайните опасности пред френската иономика както от краткотрайните бизнес паузи, по този начин и от изключителните ограничения, наводнили финансовата система на страната с задължения. Правителството към този момент даде кредитни гаранции за над 100 милиарда евро на националните компании, с което трансформира страната в един от най-едрите "ползватели " на сходни ограничения.

От последния си преглед през декември 2019-а "Банк дьо Франс " ревизира оценката си за рисковете, произлизащи от пазарите, от ниските лихви и от дълговите нива, от "високи " на "системни ". И предизвести, че чака те да нарастват през идващите шест месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР