Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в

...
Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в
Коментари Харесай

Рискът от африканска чума по свинете у нас е реален

Рискът от разпространяване на африканската чума по дивите свине в България е действителен, откакто болестта беше записано на територия на Румъния - предизвестиха специалисти от Министерството на земеделието и храните. Болестта не е рискова за хората и те не могат да се заразят от нея, само че разпространяването ѝ измежду домашните животни може докара до унищожаването на животните в цели стопанства. Това може да провокира огромни загуби за производителите на свинско месо и да повлияе на цената му на пазара.

До момента ваксина или лекарство за Африканската чума към момента не е открита. Вирусната зараза е открита на две места, преди няколко месеца в прилежаща Румъния, с което тя става 11-ата страна в Европа наранена от болестта. От Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието предвиждат, че е допустимо скоро болестта да бъде записано и у нас.
проф. доктор Бойко Ликов, шеф на Центъра за оценка на риска по хранителната верига : За хората не е рисково, за свинете е доста рисково. Когато това заболяване се установи при домашните животни, фермата в която е установено, би трябвало да бъдат унищожени всички човеци. Независимо дали са 3, 300 или 30 000.
Загубите за свинефермите, в които е намерено болестта, са големи, тъй като заболяването не се лекува. Основен притежател на вируса са дивите свине. От тях болестта бързо може да се трансферира и върху домашните, само че цялостният отстрел на дивите прасета в даден район не е решение на казуса.
проф. доктор Георги Георгиев, Център за оценка на риска по хранителната верига: Ние приказваме за една трансгранична зараза, която изисква трансгранично мислене. Т.е не може България да прави опити за понижаване на популацията на дивите си свине. При изискване, че това не е координирано деяние и със прилежащите ни страни, защото има заплаха още по-бързо да си го докараме.
Министерството на Земеделието и храните е създало и тактика за битка с заболяването. Експертите поучават ловците при всяко отстреляно прасе да носят проби за проучване в районната ветеринарномедицинска работа и да алармират при всеки открит мъртвец на дивеч в гората. Стопаните пък би трябвало да алармират районния ветеринарен доктор при всяко намерено болно или умряло животно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР