РИОСВ-Хасково нареди временно спиране на ТЕЦ Марица“ 3 в Димитровград

...
РИОСВ-Хасково нареди временно спиране на ТЕЦ Марица“ 3 в Димитровград
Коментари Харесай

Извънредно! ТЕЦ „Марица“ 3 в Димитровград спря работа

РИОСВ-Хасково подреди краткотрайно прекъсване на Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 в Димитровград за премахване на проблем, оповестиха от Министерство на околната среда и водите, представени от ДарикНюз. На 3 октомври постоянният мониторинг откри изпускане на неорганизирани излъчвания в обилни количества от индустриалната площадката на горивната апаратура на ТЕЦ-а.
Констатирано е, че причина за излизащите от постройката на котелното неорганизирани излъчвания е механически проблем на един от димните вентилатори. На оператора е обещано наставление неотложно да се в профил техническият проблем и да се възвърне естественото извеждане на димните газове от горивния развой.
За преустановяване изпускането на неорганизирани излъчвания от постройката на котелно помещение на идващия ден – 4 октомври, парогенераторът на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД е погасен.
В допустимите правила са стойностите за серен диоксид и фини прахови частици от началото на тази седмица до момента. Това сочат данните, постъпващи от автоматизираната измервателна станция АИС „ Раковски “, позиционирана в центъра на града.
От 2 октомври, когато беше жарък парогенераторът на Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 АД, до погасяването му на 4 октомври в 09:33 часа непрекъснатият мониторинг на данните, постъпващи в действително време от измервателната станция сочи, че не са регистрирани превишения на средночасовата норма за серен диоксид от 350 микрограма/кубичен метър.
Нивото на централизация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция и е належащо да се подхващат незабавни ограничения, се дефинира като алармен предел.
Определеният алармен предел за серен диоксид е 500 микрограма/кубичен метър, измерен в три поредни часа. До момента не е записано превишение на алармения предел.
През интервала на работа на топлоелектрическата централа до в този момент не са регистрирани превишения и на средноденощната норма от 50 микрограма/кубичен метър по индикатор фини прахови частици (ФПЧ10).
Регионалната ревизия по околната среда и водите прави непрекъснат надзор и наблюдаване на оператора Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 АД.
В града имаше редица митинги за замърсяването на въздуха от топлоелектрическата централа. На 7 април предходната година Димитровград беше обгазен със серен диоксид, като бяха наложени защитни ограничения за популацията.
Тогава на хипотетичния замърсител – Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 АД беше издадено наставление за понижаване на работните мощности.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР