Римският папа Франциск постави под въпрос необходимостта от доставка на

...
Римският папа Франциск постави под въпрос необходимостта от доставка на
Коментари Харесай

Защо папата напомни за “лая на НАТО пред вратите на Русия”

Римският папа Франциск сложи под въпрос нуждата от доставка на оръжия за Украйна и даже сподели, че не изключва, че „ лаят на НАТО тъкмо пред вратите на Русия “ е предизвикал спора и реакцията на Путин. Папата направи сходни изказвания в изявление за “Кориере каузи Сера ”, като изненада западния свят.

„ Може би не изключвам, че лаенето на НАТО тъкмо пред вратите на Русия е убедило шефа на Кремъл да реагира по неприятен метод на този лай и да влезе в спор. Не знам дали този яд беше предизвикано съзнателно, постоянно се запитвам за това. Но някой явно е оказал помощ за разпалването на този яд. "

Не че главата на католическия свят (наброяващ 1,2 милиарда вярващи) внезапно реши да поддържа Русия – несъмнено, че не. Франциск осъжда войната и даже споделя, че желае да пристигна в Москва, с цел да убеди съветския президент да спре войските. Но до момента в който осъжда Русия, папата по едно и също време осъжда и Запада, а това въобще не дава отговор на ползите на англосаксонските водачи, които оповестиха нуждата от реализиране освен на изолираност, само че и на провалянето на Русия. Освен това за първи път в историята две от трите висши позиции в американското управление са заети от католици – Байдън и ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Въпросът не е какъв брой ревностни и усърдни католици в действителност са те, а че те постоянно са признавали обществено високия престиж на папа Франциск. И в този момент се оказва, че главата на Католическата черква освен не се застъпва за изолацията на Русия, само че и разпорежда най-малко част от виновността за спора върху самия Запад.

Но позицията на Ватикана в действителност не е изненадваща – както Ватикана като цяло, по този начин и папа Франциск в частност от дълго време не поддържат англосаксонската версия на глобализацията. Католическата черква има собствен икуменически план, а англосаксонският план израства от протестантския месианизъм и след Френската гражданска война сполучливо прогонва католиците. Преди всичко от западния свят, където позициите на Ватикана бързо отслабват, изключително след Втората международна война. Католицизмът в последна сметка е сменен не от протестантизъм, а от антихристиянски постхуманизъм с неговото отменяне на всевъзможни религиозни полезности и култа към новия свръхчовек.

Неслучайно Франциск непрестанно подлага на критика „ свободния пазар “ и споделя, че „ магическите теории “ на пазарния капитализъм са се провалили, приканва за развиване на обективна икономическа система на връзки вместо сегашната, която обогатява малцината и увековечава беднотия. Папата не харесва убедеността на Запада в неговото предимство и правото да поучава и санкционира други нации и цивилизации посредством образуване на нови „ кръстоносни походи “. Освен това, в поддръжка на позицията си, Франциск предишния август, в изявление за испанска радиостанция, даде откъс, който харесва:

„ Необходимо е да се спре безотговорната политика на налагане на непознати полезности извън и опитите за създаване на демокрации в други страни по непознати модели, без да се вземат поради исторически, национални и религиозни особености и изцяло да се пренебрегват традициите на други нации. "

Папата сподели, че това са думите на Ангела Меркел, която той назова „ една от най-великите политически фигури в света “, а също по този начин отразяват отношението му към обстановката, която се е развила в света след изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан. Цитатът в действителност е добър, само че не канцлерът изрече тези думи, а Владимир Путин, който я одобри в Москва. И той приказва за това неведнъж и освен за Афганистан.

Тоест отношението на Ватикана и Москва към англосаксонската глобализация е доста по-близо, в сравнение с наподобява, и освен тъй като са срещу суровите повели от силите на „ световното положително “. Но и тъй като католиците и православните, при всичките си разлики и хилядолетни несъгласия, при цялото отменяне на „ православните разколници “ от католическия Запад преди време, в този момент се оказаха съдружници в доста връзки, тъй като пазят обичайните полезности, религиозните и фамилията, обичайният метод на живот, справедливостта и многообразието на човечеството.

Стана ли йезуитът Берголио бранител на процъфтяващата трудност и многообразие на човешките цивилизации? Да, това може да наподобява като абсурд за някои, само че в съпротива на тези сили, които носят единствената същинска теория за „ независимост и народна власт “, прикривайки проекти за тотална дехуманизация, Ватикана неизбежно се оказва от същата страна на барикадите с Света Русия. Странности в историята? Не, новият ѝ поврат, в който вчерашните непримирими съперници могат да загърбят разликите си, с цел да спрат дружно идната злополука.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР