Рига. Латвийските опозиционни политици заявиха, че в Рига правата на

...
Рига. Латвийските опозиционни политици заявиха, че в Рига правата на
Коментари Харесай

„Российская газета“: Опозиционни политици разкритикуваха властите в Латвия за ограничаване достъпа до паметника на Съветската армия в града

Рига. Латвийските опозиционни политици обявиха, че в Рига правата на индивида и гражданските свободи са били нарушени по време на честването на Деня на успеха. Това се показва в изказването на партията " Съгласие ", представена от вестник “Российская газета “ .

Политиците остро разкритикуваха дейностите на управляващите в латвийската столица, както и на правоприлагащите органи, които ограничиха достъпа до Паметника на освободителите, в подножието на който хората годишно носят цветя на 9 май.

" Използвайки разпоредбите за епидемиологична сигурност като предлог, полицията забрани на тези, които пристигнаха умерено и без закъснение, да поднесат цветя в подножието на паметника ", се споделя в изказването на партията. В него се показва още, че изкуствено основаното събиране на хора до паметника е нараснало риска от разпространяване на инфекцията. " Полагането на цветя на паметника е надълбоко персонален миг, когато човек отдава респект на паметта и демонстрира своето почитание. Неразумните ограничавания са провокативни и унизителни за хората, които законно показват отношението си към събитията от Втората международна война и възпоменават своите близки, починали в тази война ", се споделя в изказването на партия „ Съгласие ".

Политиците осъдиха и обстоятелството, че в Рига на 9 май са били проведени „ цветни маси “, където хората е трябвало да оставят цветя, а по-късно доброволци са ги занесли до паметника. В резултат на това имаше комплициране и струпване на хора към тези маси.

" Съгласие " има намерение да се обърне към президента на Латвия Егилс Левитс с зов да оцени валидността на рестриктивните мерки, наложени за Деня на успеха наоколо до паметника.

Между другото, в нощта след Деня на успеха, когато полицейският кордон към този момент беше отстранен, деятели на латвийската социална организация " 9 май " построиха огромна алена звезда от цветя покрай паметника на Освободителите. Картината със звезда мигновено се популяризира във всички обществени мрежи и средства за всеобща информация на републиката.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР