Риболовци и природозащитници от цялата страна протестират в луковитското село

...
Риболовци и природозащитници от цялата страна протестират в луковитското село
Коментари Харесай

Риболовци и природозащитници протестират срещу пресушаването на реките и изглаждането на ВЕЦ

Риболовци и природозащитници от цялата страна стачкуват в луковитското село Румянцево против пресушаването на реките от дребни водноелектрически централи и построяването на Водноелектрическа централа " Румянцево II ". Протестиращите носят плакати с разнообразни надписи. На един от тях написа: " Искаме си реките и природата. Стига ВЕЦ-ове ", оповестява БНР.

Според уредниците на митинга - сдруженията „ Балканка " и „ Стари видри " строителството на Водноелектрическа централа „ Румянцево II " е нелегално. Участъкът от река Златна Панега попада в предпазена зона по „ Натура 2000 ". Там има доста предпазени от закона типове, които ще изчезнат от пресушаването на сектора от реката от ВЕЦ-а. Строежът ѝ е неприемлив и съгласно Плана за ръководство на речните басейни на Дунавския район за интервала до 2021 година Риболовците упорстват от Дирекцията за народен строителен надзор да извършат инспекция на строителните бумаги, а построяването на централата да бъде спряно неотложно.

Димитър Куманов - член на Управителния съвет на съдружие " Балканка " разяснява:

" Протестираме против нелегално позволение за градеж, издадено за Водноелектрическа централа " Румянцево 2 ", който ще повреди един от най-ценните сектори на река Златна Панега с неповторимото биоранзнообразие в нея. Настояваме дирекция " Национален строителен надзор " да извърши инспекция на строителните бумаги на този Водноелектрическа централа. Има няколко нарушавания - бентът, който е на реката, е обществена държавна благосъстоятелност и те нямат учредено право да употребяват бента и да го реконструират, а реконструкцията му е градеж по смисъла на закона. Нямат позволение за прилагане на лекомислен воден обект, което е наложително за издаване на въпросното позволение за градеж. Самият съд е споделил: " Това е противозаконен Водноелектрическа централа ".

Очаква се протестиращите да блокират основния път София - Русе на територията на село Румянцево.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР