Риболовен кораб заседна тази сутрин на входа на рибарското пристанище

...
Риболовен кораб заседна тази сутрин на входа на рибарското пристанище
Коментари Харесай

Кораб заседна на входа на неизползвемото рибарско пристанище "Карантината" във Варна

Риболовен транспортен съд заседна тази заран на входа на рибарското пристанище " Карантината " във варненския квартал " Аспарухово ". След като е направил опит да влезе в пристанището, корабът е застанал напречно на входа без опция за повече маневри (видео в края на текста). За това заяви профилираното онлайн издание. Пред " Дневник " притежателят му изясни, че до случая се е стигнало, защото при проектирането на пристанището са били заложени неверни дълбочини п- проблем, който в този момент няма по какъв начин да бъде решен.

Пристанището беше издигнато с 14 млн. лева (без ДДС), по-голямата част от които европейско финансиране. Въпреки, че беше намерено в края на 2020 година и до този миг то не е проработило. Една от аргументите за това беше неприятното му планиране, поради което единствено година по-късно входът му беше блокиран от пясъчни наноси. По тази причина преди месец локалната администрация във Варна разпореди социална поръчка за почистване на пясъчните наноси без да е ясно какъв и какъв брой дългогодишен ще е резултатът от това.

 Заради бързане да усвои евросредства Варна е построила неизползваемо рибарско пристанище Заради бързане да усвои евросредства Варна е построила неизползваемо рибарско пристанище

Проектът за строителството на рибарското пристанище " Карантината " беше един от най-очевидните и скъпи провали на варненския кмет Иван Портних. По тази причина, съгласно неофициална информация на " Дневник " през днешния ден там е трябвало да бъде сниман авансово контрактуван репортаж от екип на един от огромните национални телевизионни канали. Той е трябвало да бъде излъчен в края на седмицата като илюстрация на това, че с пристанището към този момент всичко е наред и то работи обикновено.

Заснемането на репортажа по всяка възможност е било поръчано в отговор на митинг, проведен предишния петък от морския и рибарски отрасъл във Варна. Причините за недоволството на притежателите на риболовни кораби бе обвързвано с " нежеланието и неспособността на Община Варна, Министерство на земеделието и Министерство на превоза и известията да намерят решение и да обезпечат законно прилагане на риболовен пристанища и лодкостоянки в област Варна ".

 Заседналят риборски транспортен съд
© " Maritime.bg "

Заседналят риборски транспортен съд " Барбун "

Дневник беседва със притежателя на заседналия през днешния ден транспортен съд " Барбун " Емил Милев. Според него риболовците към този момент две години чакат решение на казуса пс това, че би трябвало да реалокират плавателните си съдове от остарялото пристанище, с цел да може то да бъде ремонтирано. " Днес направихме опит, само че очевидно няма да се получи, сподели той. Лошото е, че очевидно има неточност при проектирането на " Карантината ". Миналата седмица там беше направено удълбочаване, която трябваше да върне заложените дълбочини от 2.5 м. Авно е обаче, че проектът някъде е сбъркан, защото заложената дълбочина не оттоваря на условията за риболовен кораби. Това не са лодки за туризъм с винтове от по 300 мм. Нашите винтове са 1.2 - 1.4 м. На нас ни трябват така наречен " трални старания " и корабите ни газят повече. Опитаха се да ни оказват помощ и от регионална администрация и от " Паркинги и синя зона ", само че не се получават нещата ", сподели още Емил Милев Милев.
 Фотогалерия: Пясъкът завладява рибарското пристанище Фотогалерия: Пясъкът завладява рибарското пристанище " Карантината " във Варна

Според Милев е изцяло допустимо единствено седмица след края на рпаботата по удлбаване на пристанищното дъно, дълбочината му да е още веднъж по-малка от нужната.
Имаше отлив, времето беше северно и това може да е изиграло неприятна смешка, изясни той. По план е заложено в пристанището да влизат 24 метрови кораби. Един подобен кораб гази 2 м. - 2.5 м. А от години се знае, че дълбочината би трябвало да е 7 фута под кила - най-малко два метра. Хайде, в нашия случай може да е метър - метър и половина. Но няма по какъв начин корабът да гази 2.5 м., а пристанището да е 2.2 м. ".
Разследване на " Дневник " от края на март т.г. сподели, повода за затлачването с пясък на новото рибарско пристанище " Карантината " във Варна единствено година след откриването му е бързане при проектирането и незадоволително финансиране на проучвателните действия преди този момент.

 Варна разшири Варна разшири " виртуално " рибарско пристанище с еврофинансиране

Фактът, че пясъчните наноси ще затворят входа на врата, е станал явен още в процеса на строителството му, само че все пак то е било изпълнено, без да се създадат корекции. Това сподели наличието на преписка, разменена сред ръководителя на плана за създаване на пристанището Милен Мънев, проф. Румен Кишев, началник на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна (структура на БАН), и проф. Снежана Мончева, шеф на Института по океанология при академията. Двете институции са били директни реализатори на проектирането, предоставено от Община Варна.

 С неразбираем бюджет Варна ще опита да избави неизползваемото пристанище С неразбираем бюджет Варна ще опита да избави неизползваемото пристанище " Карантината "

Рибарското пристанище Карантината обаче има и различен проблем. Въпреки че в плана за построяването му бяха заложени 116 места, за които беше обезпечено европейско финансиране, парите стигнаха за въвеждане в употреба на едвам 42 места. По тази причина в края на м.г. локалната администрация подписа контракт с сдружението " Хидроремонт " за възлагане на социална поръчка на стойност 362 хиляди лева без Данък добавена стойност.
След нейното осъществяване рибарското пристанище Карантината би трябвало най-накрая да може да получи Удостоверение за експлоатационна валидност, без което не би могло да действа.
Изтеглянето на рибарският транспортен съд, който през днешния ден заседна в пристанището " Карантината " вв Варна
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР