Рибата, толкова вкусна и толкова здравословна, е задължителна част от

...
Рибата, толкова вкусна и толкова здравословна, е задължителна част от
Коментари Харесай

Риби, които са вредни за здравето

Рибата, толкоз вкусна и толкоз здравословна, е наложителна част от менюто на дребни и огромни. Има обаче 9 неразрешени типа риби, които са по-скоро нездравословни за здравето.

В листата има даже риби, които се предлагат от експертите като здравословни. Какво вършат тук, ще видите сами. Ето кои са 9-те типа неразрешени за похапване риби, от които би трябвало да се пазите:

Змиорки

Тъй като са съвсем напълно формирани от мазнини, змиорките елементарно усвояват промишлените и селскостопански боклуци от водата. Най-замърсени са американските типове. Европейските змиорки също имат огромно количество живак в състава си. Ето за какво месечната норма за възрастен е най-вече 300 г, а за дете – 200 г.

Пангасиус

Тази риба въобще не се предлага за ястие. У нас пангасиусът в магазините е пряк импорт от Виетнам и по-точно - река Меконг. Тя се счита за една от най-замърсените водоеми в света. Освен това в този тип риба има изключително високи равнища нитрофуразон и полифосфати, които са канцерогени.

Морската риба Tilefish

Тя е водачът в замърсяването с живак. Обикновено се лови в нарушаване с разпоредбите. От известно време е неразрешена за ловене, поради повишения риск от отравяне. Ако въпреки всичко желаете да я опитате, на месец дневната доза за мъже не би трябвало да надвишава 100 година За деца и дами е неразрешена.

Сом

Не е целесъобразен. Тази риба има способността да нараства доста. Поради това риболовците дават на сомовете хормони. Това важи с особена мощ за сомовете в азиатските страни. Няма нищо неприятно да ядете сом, само че доста по-малко рискови за здравето са свободно отглежданите сомчета.

Риба звук

 Риба звук

В нея също се съдържат съществени равнища живак. Той е най-вече в аления и черния звук. Поради това оптималната месечна доза риба звук е 100 година Тази риба не се предлага за деца. В магазините процентът на свободно отглеждана риба звук е доста дребен. В природата тя е съвсем изчезнала. Продукцията идва от ферми, в които рибата се храни с хормони и антибиотици.

Скумрията

В нея се натрупва живак. Когато попадне в човешкото тяло, той се не се изхвърля или усвоява и води до болести. Поради това месечната доза е 200 г за възрастен и 100 г за деца. Най-малко рискова е атлантическата скумрия. От нея може да ядете в неограничени количества.

Тилапия

Тази риба е изключително рискова за хора, които страдат от сърдечни болести, астма и артрит. Мастните киселини в нея не са здрави, само че въпреки това врените мазнини са сравними с тези, съсредоточени в свинската мехлем. Прекомерната консумация на риба от този вид води до повишение на равнищата на холестерола. Освен това тя прави тялото по-чувствително към алергени.

Лаврак

Тъй като и в нея се съдържа задоволително количество живак, дозата за месец е 200 г за възрастен и не повече от 100 г за деца.

Сребърен $

По-известна като морска риба, тя е богата на гемпилотоксин – восъчна субстанция, която въобще не се метаболизира. Поради това приемът на тази риба е противопоказен за хора с проблеми с храносмилането, тъй като освен води до такива, само че усложнява и към този момент наличните. Нивата на вредоносната субстанция се понижават, в случай че рибата се пържи или готви на скара.

Много е значимо постоянно да избирате прясна риба. За задачата я вземете в ръце и я погледнете. Ако намали опашката си, в случай че перките са сухи, а хрилете сиви, вместо яркочервени – това е престояла риба.

Изберете ли да купувате жива риба от водоем, е доста значимо водата, в която се отглежда тя, да е чиста. Заложете на рибите, които плуват по-близо до дъното и не са покрай повърхността. За запалените риболовци, които сами ловя рибата си, е наложително да ревизират водата за живак. Това става с живачен анализатор.

Когато сте решили да изненадате околните си със сьомга, заложете на части с бели влакна в тях. Парче, цялостно с алено, евентуално е боядисано. Избягвайте рибите с ярки петна по кожата – те са хванати по време на сезона на мятане на хайвера и месото е още меко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР