Рибарите по Северното Черноморие използват за корабите и лодките си

...
Рибарите по Северното Черноморие използват за корабите и лодките си
Коментари Харесай

Над 100 незаконни пристана ползват рибари по Северното Черноморие, забраняват им 34

Рибарите по Северното Черноморие употребяват за корабите и лодките си над 100 пристана, като всички са нелегално построени. Със заповед на „ Морска администрация - Варна ” достъпът до 1/3 от оборудванията е неразрешен, защото са рискови.

Документът е публикуван в края на месец февруари, като в листата е прибавен единствено един обект, който се намира в региона на гребна база „ Бриз ”. Всички останали пристани попадат в предходни заповеди, каквито се издават от 2015 година насам, изясни шефът на „ Морска администрация – Варна “ капитан Валентин Енчев.



„ Администрацията е показала извънредно самообладание през последните 10 години. От границата ни с Румъния до нос Емине има над 100 обекта, на които се застава. Категорично забранителните заповеди са за 34 от тях, където в действителност е рисково за здравето на хората. По принцип всички са нерегистрирани, а останалите са в от малко малко обичайно положение за заставане и администрацията ги следи. Администрацията е наясно, че не може да забрани всички, тъй като риболовците няма къде да отидат. Администрацията не работи безусловно чиновнически и бюрократично – щом няма регистрация, няма и битие ”, разяснява капитан Енчев.

Рибарите, които са употребили неразрешените пристани, няма къде да се реалокират, разяснява ръководителят на съдружие „ Черноморски изгрев ”Емил Милев. Според него краткосрочно решение на казуса е оборудванията да се отдадат за прилагане под някаква форма на хората, които сега ги експлоатират.



„ Този проблем е от 40-50 години и до момента никой не е тръгнал да го взема решение. По Северното Черноморие има към 150-200 настоящи риболовни кораба. На пристанище „ Карантината ” сега няма по какъв начин да застават риболовни кораби над 10 метра ”, сподели Милев.

Политическа принуда върху рибарския бранш видяха от партия „ Възраждане ” в заповедта, с която се не разрешава потреблението на пристаните. Според варненския народен представител Коста Стоянов се извиват ръцете на риболовците поради тяхното неодобрение от законопроекта за вятърни паркове в Черно море.



„ Съоръженията са с неустановена благосъстоятелност - държавна, общинска или смесена. Проблемът с тях е от дълги години и доста от оборудванията в действителност са рискови. Защо до момента не са ремонтирани и за какво страната не прави нищо за тях. В заповедта е записано, че заплашват живота и здравето на хората. Трябва да се откри решение, с цел да се защитят ползите на риболовците, защото сега няма къде да пристават със своите кораби ”, съобщи Стоянов. Той добави, че ще насочи запитване до транспортния министър за казуса.

От „ Черноморски изгрев ”настояват за оставка на началника на отдела „ Рибарски пристанища “ в Община Варна Лъчезар Братоев.

„ Имахме три срещи, на които той показва надменно и безочливо държание. Той вкарва в подвеждане Общинския съвет с погрешни изказвания от таксите до метода на потребление на пристанищата. Всички община по Южното Черноморие с рибарско пристанище има специфичен метод към локалните риболовци. Община Варна също беше взела такова мнение през есента на предходната година, само че след назначението си Братоев подходи с нападателно държание. Не може да експлоатира пристанище на Морска гара за 30 кораба за 4400 лв. на месец и същият човек да приказва за морал и правила ”, добави Емил Милев.

Заради напрежението в сектора от сдружението имат през днешния ден среща с кмета на Варна Благомир Коцев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР