Рибари от Бургас са се оплакали на депутати, че Изпълнителната

...
Рибари от Бургас са се оплакали на депутати, че Изпълнителната
Коментари Харесай

Рибари от Бургас се оплакват, че не им се приемат заявките за риболов

Рибари от Бургас са се оплакали на депутати, че Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури не приема техни поръчки, с които да им даде квоти за улов на риба. Това се разбра по време на парламентарния надзор откакто локални депутати насочиха запитване по тематиката към земеделския министър Румен Порожанов.

Рибарите настояват, че не се одобряват техните поръчки за улов с претекста, че не е открита процедура за предоставяне на свободен за лов на риба потенциал, а в това време не се открива такава процедура.

Проверка на земеделското министерство е открила, че има отвод да се одобряват заявки на риболовци, заяви в отговор отрасловият министър Румен Порожанов. Той въпреки всичко добави, че от началото на тази година организацията е издала 129 безсрочни разрешителни за икономически лов на риба.

Той посочи, че издаването на разрешителни не става кампанийно, а е непрекъснат развой, при който при освободен потенциал той се разпределя по отношение на поръчките. Капацитет пък се освобождава от кораби, които за последните години не са развивали активност. Свободният брутотонаж обаче трябвало да е задоволителен да покрие декларирания потенциал, с цел да се даде, изясни министърът.

От думите му се разбра, че има тъжби в съда по разпределянето на квотите през 2016 година, по които още няма изговаряне.

Депутатът Димитър Петров разгласи, че очевидно има смисъл да се задават въпроси на министрите, защото в това време е била оповестена на уеб страницата на организацията процедура по отдаване на свободен потенциал. Той въпреки всичко добави, че има случаи на върнати риболовци и предложи, с цел да не се стига до такива проблеми, да се създадат обществени регистри на уеб страницата на организацията, в които да има лист на поръчките и на свободния потенциал.

Порожанов – сега се завърши методолгията по риболовните дневници. Дали се постанова да има подобен в случай, че разпоредбите следва да се спазвати са ясни.

Бившият министър на околната среда в предния кабинет " Борисов ", която сега е народен представител от ГЕРБ, разгласи, че би трябвало да се преразгледа законодателство, което се основава на европейски правила и наставления. Тя даде образец с това, че притежатели на лодки до 10 м се афишират за " горди капитани на риболовни кораби ". Този им статут пък постанова те да попълнят обемна информация в риболовните дневници и други такива. Според нея това не са действително условия на европейското законодателство и би трябвало да се прегледат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР