Рибари излязоха на протест днес заради измиращата риба в язовир

...
Рибари излязоха на протест днес заради измиращата риба в язовир
Коментари Харесай

Силно източване уморило част от рибата в яз. „Ивайловград“

Рибари излязоха на митинг през днешния ден поради измиращата риба в язовир „ Ивайловград “. Любители и представители на новоучреденото Сдружение „ Защита на язовир „ Ивайловград “ се събраха край село Малки Воден, с цел да изразят недоволството си, оповестява Haskovo.NET.

Според зам.-председателят на сдружението Кирил Митов рибата измира поради несъразмерното изпускане на водата от язовира. По думите му, казусът с равнището на водоема е почнал през 2019 година От тогава имало фрапантно изпускане на водата, като през летните месеци падала до към 40%, а в този момент била на към 70%. Според него изпускането е съгласно разпоредба, само че счита, че то е прекомерно.

„ Рязкото или последователно изпускане на водите на язовир „ Ивайловград “ до сериозно ниски равнища изключително през размножителния интервал на рибите води до пагубно влияние на популацията “, съобщи Кирил Митов. Той оприличи обстановката като екологична злополука. Поясни, че

 

към този момент няколко дни той и негови сътрудници прехвърляли риби, останали на изсъхнало.

 

Той счита, че изпускането на язовира и измирането на рибата се отразява на туризма в района, където през последните години бяха издигнати много къщи за посетители. Митов и сътрудниците му упорстват Министерство на околната среда и водите да вземе ограничения за недопускане фрапантно намаляване на равнището на бент. „ Ивайловград “ и да се заложи минимално позволен размер, под който да не може да се употребява водата, както е при множеството значими язовири.

От екоминистерството дадоха отговор на въпроси на „ Сега “ по случая с измрялата риба с информация за почнала инспекция на водоема от страна на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ - Пловдив. В случай на нарушаване в изискванията за потребление на водите от него, щели да бъдат подхванати съответни административно-наказателни ограничения.

От Министерство на околната среда и водите осведомят още, че бент. „ Ивайловград “ е с разполагаем размер 111,225 млн. куб. м, което съставлява 71% от общия. За съпоставяне на същата дата през април 2021 година във водоема е имало 99,212 млн. куб. м (63,3%). Постъпилият до 26 април приток е 77,659 млн. куб. м, при подобаващ разход за интервала - 73,770 млн. куб. м.

В месечния график за април 2022 година е сложено изискване „ режимът на работа на Водноелектрическа централа „ Ивайловград “ да е съгласуван с постъпващия в язовира приток “. До 20 април средноденонощният приток подхожда на средноденонощния разход в сходство с това изискване. По-

 

огромни амплитуди на водното равнище се регистрирани на 21 и 22 април 2022 година, когато разходът е надвишавал притока.

 

Яз. „ Ивайловград “ е сложен и важен язовир, който е третото ходило на каскада „ Арда “, включваща още язовирите „ Кърджали “ и „ Студен бунар “. Каскадата контролира огромния и мощно изменящ се сезонен отток на р. Арда, напомнят от Министерство на околната среда и водите. На язовира има електроцентрала на НЕК. По информация от уеб страницата на държавното сдружение, тя е с 3 турбини с обща конфигурирана мощ от 129 Мвт и те създават на година приблизително по 217 Гвтч. Максималното водно количество, което може да бъде изпускано е 279 кубика на секунда. От НЕК дадоха обещание в сряда да отговорят дали е имало несъразмерна приложимост на вода за електрическа енергия, довела до следващото измиране на риба.

От Министерство на околната среда и водите, разясняват още, че в язовира се отглеждат риби посредством садкови стопанства, които не са застрашени при записания размер в язовира. В допълнение в язовира има учредени две спешни зони за пренасяне на садките при положение на изключителни условия. Водоемът

 

не е избран като обект за зарибяване,

 

според заповедта на министъра на земеделието, която се издава на съображение член 22а, алинея 6 от Закона за риболовство и аквакултури.

От Министерство на околната среда и водите напомнят, че България има обвързване за обезпечаване на вода за напояване в прилежаща Гърция, което произтича от Спогодбата за споразумяване на висящите финансови въпроси и развиване на икономическото съдействие сред Народна република България и Кралство Гърция (Обн. Дъждовни води. бр. 87 от 3 ноември 1964 г.). Според спогодбата водни размери от язовир Ивайловград за напояване в Гърция се подават от месец май.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР