Риба меч /Xiphias gladius/ представлява хищна риба от разред Бодлоперки

...
Риба меч /Xiphias gladius/ представлява хищна риба от разред Бодлоперки
Коментари Харесай

Риба меч

Риба меч /Xiphias gladius/ съставлява хищна риба от разред Бодлоперки /Perciformes/, която е изключително известно поради характерния си външен тип. Риба меч има много издължена горна челюст, която припомня меч. Точно тази анатомична специфичност на рибата е причина за нейното название. Интересно е, че горната челюст на рибата меч заема към една трета от дължината на туловището ѝ. Възрастните представители на типа не разполагат със зъби.

Този тип риба се отличава с огромни размери. Тя нараства до 4.5 метра и може да доближи до 650 кг. Риба меч има издължено тяло и дълги плавници. Гърбът ѝ е оцветен в черно или синьо, а от време на време в тъмнокафяво. При някои типове гръбната част може да е в разнообразни нюанси. Коремната област на рибата меч е оцветена в сребристо или бяло.

Поведение на риба меч

Рибата меч населява най-вече Атлантическия, Индийския и Тихия океан, където има съществуване на топли води. Среща се също по този начин и в Средиземно море. Съществуват данни, че представители на този тип живеят и в Черно море, само че за момента засичането на сходни екземпляри е рядко събитие. Рибата меч се движи в повърхностния пласт на океана, поради което елементарно бива забелязвана от риболовците.

Тя употребява дребни рибки като аншоа. Интерес за нея съставляват още скумрията, хек, лефер, сардини, калмари и октоподи. Риба меч може да бъде засечена най-много в намерено море. Тя нерядко мигрира, до момента в който следва пасажите от риби, които счита да нападне. Мечът, който рибата има, е приспособление, с което да атакува плячката си. Този тип риба се смята за най-бързата в света - тя може да развие скорост до 130 км/час.

Рибата е известна със своите забележителни скокове, които прави над водата. Друга нейна атрактивна специфичност е бързата промяна на телесните ѝ цветове. Оказва се, че когато се вълнува, риба меч става като платно с какви ли не багри. Този развой се обуславя от нервната ѝ система. От друга страна, тази нейна заложба ѝ оказва помощ да залавя жертвите си по-лесно. Иначе рибите меч се движат сами.

 Сурова Риба Меч

Ако обособени човеци плуват дружно, дистанцията сред тях е много огромно. Риба меч се развъжда посредством хайвер, който е плаващ. Рибите хвърлят зърната в откритите елементи на водния басейн. Зърната са с диаметър от 1.5 до 1.8 мм. След най-късно три дни от тях се появяват личинки с дължина от 4-5 мм. Те са лакоми, хранят се добре и наедряват доста бързо.

Рибата меч е ловка и пъргава. Тя грижливо преследва плячката си и ловко употребява меча си. Понякога се случва представителите на типа инцидентно да се нахвърлят на неголеми плавателни съдове. Учените считат, че рибите пробождат с меча си кораби и лодки, до момента в който са унесени в преследването на плячката.

В този миг хищникът се движи с доста огромна скорост, поради която след това животното се забива с огромна мощ в плавателния съд. Тези случаи наподобява съставляват огромен интерес, защото в Британския музей в Лондон даже има зона с елементи от лодки, в които са попадали горни челюсти (мечове) от риба меч.

Улов на риба меч

Ловенето на риба меч съставлява неповторимо премеждие за риболовците. Това занятие е трудоемко и не се предлага за тези от тях, които нямат задоволително опит. За задачата се употребяват специфични въдици и макари, защото мечоносецът е извънредно енергична и борбена риба.

Използват се изкуствени примамки, закупени от профилирани магазини. Цветовете им не са от огромно значение, въпреки че някои експерти предлагат те да са в ярки и наситени цветове. За улов на риба меч би трябвало да си подсигурите лодка, като съгласно специалистите безмоторната е по-доброто решение.

Рибарите се запасяват още с дебели ръкавици, защото при младите човеци горната челюст е извънредно остра, а рибата е нападателна и гъвкава. Най-много екземпляри от типа се срещат край крайбрежията на Япония и Средиземно море. В Мраморно море също може да се реализира улов на мечоносец. У нас, както към този момент стана ясно, се хващат рядко обособени човеци. Те попадат в неподвижни мрежи, поставени не доста надалеч от брега.

Състав на риба меч

Риба меч е източник на огромно количество потребни субстанции. В състава на рибата има омега-3 и омега-6 мастни киселини, натрий, витамин А, витамин В6, витамин В12, витамин Е, витамин К, калций, желязо, тиамин, ниацин, магнезий, цинк, фосфор, мед, селен и др.

Риба меч в кулинарията

 Печена Риба Меч

Риба меч се лови най-вече тъй като този развой съставлява вълнуващо развлечение за опитните риболовци. Иначе месото на риба меч се смята жилаво и компактно. Негово позитивно качество е, че е лишено от досадни дребни кости. То я уместно за култивиране по разнородни способи.

От рибата се подготвят страхотни филета, които по-късно могат да бъдат изпечени на скара или във фурна. Панираната риба меч също е доста апетитна. Този тип риба е подобаващ както за опушване, по този начин и за мариноване. Много добре рибата меч се комбинира с патладжани, картофи, моркови, лук и домати. Отиват ѝ подправки като копър, магданоз, естрагон, риган, черен пипер, майорана и др.

Ползи от риба меч

Консумацията на риба меч се отразява чудесно на нашето тяло заради обстоятелството, че месото на риба меч е богато на куп потребни субстанции. В него се съдържат и най-важните и незаменими аминокиселини и минерали. Похапването на риба меч работи общоукрепващо и се предлага изключително през студените зимни месеци.

Рибата меч може да употребявате в предписания за:

- риба на скара;

- панирана риба;

- печена риба на фурна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР