Резултатите са получени от проведен екзитпол за парламентарните избори от

...
Резултатите са получени от проведен екзитпол за парламентарните избори от
Коментари Харесай

Трансфери на вот и демографски профили: Какво показват проучванията на Тренд и Галъп

Резултатите са получени от извършен екзитпол за парламентарните избори от 2 април 2023 година Изследването е предоставено и финансирано от Нова телевизия, прибавя Българска телеграфна агенция.

Данните демонстрират още, че 17% от българите са решили за кого да гласоподават в последните няколко дни преди изборите. 78% от гласоподавателите на обединението ГЕРБ-СДС са решили да гласоподават за обединението още преди акцията. Една четвърт от електората на обединението " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) са взели решение да гласоподават за тях в последните 30 дни. Сред последователите на " Възраждане " близо една пета са решили да гласоподават за тях в последните няколко дни.

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласоподават на машина (83%). Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са единствените две партии, при които гласоподавателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина, демонстрират още резултатите от проучването на " Тренд ".

Електоратите на обособените партии са относително уравновесено разпределени по пол, показват още от организацията. Според изследването прави усещане само очебийно по-женския профил на гласоподавателя на " Левицата " - над 60% от гласувалите за обединението са дами. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско наличие в обединението.

Данните за възрастта на гласоподавателите демонстрират, че 62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за " ИТН " са до 40 години. Близо една трета от всички дали своят вот сред 18-29 години са дали своят вот за обединението ПП-ДБ. Българска социалистическа партия е първа политическа мощ измежду хората над 70 години.

Сред главните обединения, електоратите на ПП-ДБ и " Възраждане " са тези с най-голям учебен статус - надлежно 57% и 53% от гласоподавателите им са висшисти.

Една четвърт от гласоподавателите на ПП-ДБ живеят в столицата, демонстрират данните от извършения екзитпол. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от регионалните градове. 77% от електората на Движение за права и свободи живеят в селата.

Социологическа организация " Галъп интернешънъл болкан " също разгласява демографските профили на гласоподавателите на другите партии, взели участие в предварителните избори на 2 април. Данните са от екзитпол, изработен по поръчка на БНР, Българска национална телевизия, " Нова броудкастинг груп " и " Инвестор.бг ".

Снимка: Галъп

" Галъп " огласи и част от вероятните първи заключения и хипотези във връзка с масивите гласове. В тях делът на " не поддържам никого " взе участие в калкулациите, предава.

Откъде " Възраждане " завоюва към 100 хиляди нови гласа? Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди този момент са дали своят вот за " Продължаваме промяната " - може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи в този момент за пръв път), дали своят вот предния път за ГЕРБ или за Българска социалистическа партия и така нататък

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не доближи механичния си общ брой от предишния избор? Прегледът на резултатите демонстрира, че 20,7% от общия избор през вчерашния ден е формиран от хора, които на предните избори са дали своят вот за Политическа партия. Това е на процедура идентично на електоралния корпус на партията, т.е. последователите на Политическа партия от предходния избор по-скоро още веднъж са излезли да гласоподават. Привържениците на Демократична България също - въпреки и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния избор е формиран от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите последователите на Демократична България са дали своят вот точно за ПП-ДБ, до момента в който при Политическа партия делът на повторилите вота е малко по-нисък - 76%.

Как Има Такъв Народ стъпи на бариерата? Първият прочит демонстрира, че към 70 хиляди от хората на Има Такъв Народ са такива, които и предния път са дали своят вот за тази партия - това очевидно е базисната нейна поддръжка. Сред останалите дялове от поддръжката им личат към десетина хиляди, идващи от Политическа партия.

Така, в последна сметка, става известно, че тези към 80 хиляди гласа по-малко от механичния общ брой на Политическа партия и Демократична България се коренят може би в ненапълно по-ниското гласоподаване на Демократична България, само че съразмерно повече - на ерозия в поддръжката на Политическа партия и транспорт на гласове от Политическа партия в посока на други, основно протестно и наказателно звучащи, обединения.

Ръстът на " не поддържам никого " в безспорни гласове е забележим. Както нормално, това е група с по-неясен профил, само че очевидно по-млад, а всред предходните партийни желания още веднъж проличава повече Политическа партия, в сравнение с другата огромна мощ ГЕРБ.

Както и на предишните избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно към 650 хиляди души. Този вид избор е осезаемо застъпен при партии като " Възраждане " и Има Такъв Народ, да вземем за пример.

Снимка: Галъп

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа мощ. И двете съществени обединения обаче с времето стартират да получават профил, непосредствен по възраст, до общия за вота - с по-добро показване на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС - при по-възрастните. При младите, по традиция добре се оправя и Движение за права и свободи. " Възраждане " пък сякаш черпи сила в по-голяма степен от междинните възрастови групи, Българска социалистическа партия - от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа мощ. В същото време обаче, стабилен дял висшисти личат и при обединения като " Възраждане ". В София обединението ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани сред двете сили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР