Резултатите от сравнително кратката работа на най-голямата и най-мощната астрономическа

...
Резултатите от сравнително кратката работа на най-голямата и най-мощната астрономическа
Коментари Харесай

Джеймс Уеб” започна да разкрива тайни на Вселената, пазени близо 14 милиарда години

Резултатите от относително късата работа на най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в миналото в космоса, са поразителни

Космическият супертелескоп " Джеймс Уеб " бе изстрелян на 25 декември 2021 година, като главната му задача е да надникне в кътчета на Вселената, които до момента са останали скрити за човешкото око. Апаратът би трябвало да учи най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж преди 13,8 милиарда години, както и да търси евентуално обитаеми планети, написа Българска телеграфна агенция.

“Джеймс Уеб ”, чието тегло е към 6,2 тона, е позициониран на 1,6 милиона километра от Земята.

Резултатите от относително късата работа на най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в миналото в космоса, са поразителни. Учените са изумени от неповторимите изображения с изключителна точност, изпратени от свръхтехнологичния уред, който стартира да действа на процедура преди към шест месеца. В първата половин година след изстрелването " Джеймс Уеб " се приготвяше за осъществяването на дилемите си. А откакто стартира интензивно да се " труди ", резултатите надминаха и най-смелите упования на експертите. Още с първите фотоси, които изпрати, инженерното украшение плени обществеността и безусловно удиви учените.

Проектът за телескопа " Джеймс Уеб " се осъществя взаимно от НАСА, Европейската и Канадска галактически организации. Стойността на суперапарата е към 10 милиарда щатски $, считан е за правоприемник на " Хъбъл ", който е в космоса от началото на 90-те години на предишния век и продължава да работи. Неговият взор съумя да стигне разстояние 13,4 милиарда години. За разлика от предшественика си, който следи Вселената най-вече във забележимия набор (този, който се възприема от човешкото око), " Джеймс Уеб " вижда в инфрачервения.

През юли НАСА показа и първата инфрачервена фотография, направена от " Джеймс Уеб " - на напълно младата Вселена преди към 13,8 милиарда години. Това е най-далечното изображение, което човечеството е виждало във времето и пространството. Наситената със стотици разноцветни точици, линии, проблясъци и спирали фотографията е единствено " парченце от Вселената ", разгласи ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Според специалистите на американската галактическа организация галактическият куп SMACS 0723 предлага " най-подробния аспект на ранната Вселена до момента ". Това е най-дълбокото и най-ясно инфрачервено изображение на далечния космос. Хилядите галактики са снимани в дребен сектор от небето с размерите на песъчинка, държана на една ръка разстояние от човек, изравен на Земята, изясни още Нелсън. И добави, че " всяко изображение е ново изобретение ". Фотосите " ще дадат на човечеството аспект към Вселената, каквато в никакъв случай не сме я виждали преди ".

След това бяха показани и още четири изображения, направени от “Джеймс Уеб ”: на две мъглявини - Калина и Южен пръстен, илюстриращи виталния цикъл на звездите; на екзопланета WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и на пет близко ситуирани галактики, известни като Квинтет на Стефан. Тези обекти обаче към този момент са познати на астрономите.

През август " Джеймс Уеб " сподели Юпитер, както не е виждан в никакъв случай до момента - с полярни сияния и дребни луни. Един от панорамните фрагменти разкрива бледите пръстени, както и две дребни луни към планетата на фона на искра от галактики. " Никога до момента не сме виждали Юпитер по този начин. Невероятно е ", показа пред Асошиейтед прес астрономът Имке де Патер от университета на Калифорния, Бъркли.

Свръхмощният уред снима и първите от десетилетия насам ясни изображения на Нептун и пръстените му. От Европейската галактическа организация оповестиха, че " Джеймс Уеб " е разкрил ледения колос в изцяло нова светлина. Предишните фрагменти на Нептун са направени при прекосяването край планетата на сондата " Вояджър 2 " през 1989 година Телескопът снима и изображения на седем от 14-те известни луни на планетата, измежду които Тритон, който по своята бляскавост наподобява на дребна звезда.

" Джеймс Уеб " изпрати кадър на планета отвън Слънчевата система - газов колос. Изображението, забелязано през четири разнообразни светлинни филтъра, показва по какъв начин мощната инфрачервена техника на телескопа елементарно може да снима светове отвън Слънчевата система и да насочва експертите за бъдещи наблюдения.

" Това е преломен миг освен за " Джеймс Уеб ", само че и за астрономията въобще ", е мнението на Саша Хинкли, учител по физика и астрономия в университета на Ексетър, Англия.

Заснетата екзопланета HIP 65426 b е с маса от шест до дванадесет пъти повече от Юпитер. Тя е на 15 - 20 милиона години. Астрономи са разкрили планетата през 2017 година благодарение на инструмента SPHERE на Европейската Южна обсерватория в Чили и са я снимали тогава с къси инфрачервени светлинни лъчи. Наблюдението с " Джеймс Уеб " с дълги инфрачервени лъчи в този момент разкрива нови елементи, които основаните на Земята телескопи не са в положение да уловят.

Инструментите на инженерното украшение не подцениха и Марс - показани бяха фотоси, изобразяващи източното полукълбо на Червената планета в разнообразни дължини на вълната на инфрачервената светлина.

Впечатляващи бяха и фрагментите, които телескопът запечата на така наречен Стълбове на сътворението - колоси от междузвезден газ и прахуляк, станали известни през 1995 година с помощта на фотографии, направени от “Хъбъл ”. Наследникът му в този момент ги снима в близката инфрачервена област от спектъра с още по-голяма акуратност, разкриваща контурите на доста повече звезди и облаци от газ и прахуляк.

Новите изображения " ще оказват помощ на откривателите да преработят своите модели на звездообразуването, като дефинират доста по-точно броя на новопоявилите се звезди, дружно с количествата газ и прахуляк в района ", оповестиха от НАСА.

Телескопът " Джеймс Уеб " също по този начин откри и ярки, ранни галактики, останали скрити от погледа на откривателите до момента. Сред тях е и вселена, оформила се към 350 милиона години след Големия гърмеж. Според астрономи, в случай че резултатите от наблюдението бъдат доказани, новите обекти ще се окажат по-ранни от най-далечната разпозната от телескопа " Хъбъл " вселена, завършена 400 милиона години след зараждането на Вселената.

Супертелескопът за първи път откри съществуването на въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета, което затвърждава концепцията, че сходни наблюдения могат да се вършат и на скалисти планети, а крайната цел е да се дефинира дали на някоя от тях има условия, удобни за живот. За учените " това е врата, която се отваря за бъдещи проучвания на планети от вида суперземя, в случай че не и сходни на Земята ".

Откриването на въглероден диоксид ще разреши на откривателите да научат повече за образуването на тази планета, открита през 2011 година и наречена WASP-39 b, оповестяват от НАСА. Намираща се на 700 светлинни години от Земята, екзопланетата е с маса към една четвърт от тази на Юпитер и е доста покрай своята звезда.

Благодарение на инструментите си телескопът съумя през 2022 година да стигне до непознати кътчета в мъглявините Орион, Тарантула, Южен пръстен, видя сърцето на галактиката Фантом…

Тези първи наблюдения дават вяра на експертите за " велики неща, които към момента не са следени или към момента разкрити ". Според тях огромни открития предстоят в идващите години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР