Резултатите от Националната научна програма Електронно здравеопазване в България (е-Здраве)

...
Резултатите от Националната научна програма Електронно здравеопазване в България (е-Здраве)
Коментари Харесай

Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България отчитат в МУ-Пловдив

Резултатите от Националната научна стратегия „ Електронно опазване на здравето в България (е-Здраве) " на Министерството на образованието и науката ще бъдат регистрирани на конференция в Медицински университет – Пловдив. Това оповестиха от образователното заведение. Програмата се извършва от консорциум от 7 партньорски екипа от Медицинския университет – София, Софийския университет, Българската академия на науките, Медицинския университет – Пловдив, Техническия университет – София, Медицинския университет – Плевен и Тракийския университет – Стара Загора. 

Националната научна стратегия „ Електронно опазване на здравето в България (е-Здраве) " се създава в отговор на задания, сложени от Министерството на здравеопазването, и за потребностите на обществото.

Общата цел на програмата е възстановяване качеството и своевременността на здравната помощ при усъвършенстване на разноските за информатизираните действия и понижаване на натоварването на медицинския личен състав с механически и с административни задания.

Заключителната конференция „ Електронно опазване на здравето в България (е-Здраве): резултати и приложения в практиката " ще се организира на 1 и 2 декември.

В началото на конференцията проф. Димитър Чаръкчиев, координатор и ръководител на Управителния съвет, ще показа научната стратегия пред присъстващите. Ще бъдат показани демонстрации на прототип на самостоятелна система за различаване тирада от медицински документи (медицински диктофон), на компютърна осведомителна система за вписване, съобщаване и доклад на болни от заразни заболявания, на районна система за архивиране и продан на облици (PACS) и други

Обхватът на програмата включва създаване на методология и технологии за обезпечаване на семантична оперативна съгласуемост на обменяни при реализирането на клинико-диагностичния развой разнотипни данни в подтекста на фиктивен модел за ръководство на приемствеността на здравното обслужване и функционалности на интеграция със съществуващи и разработвани осведомителни системи; създаване на първообраз за компютърно подкрепяне на правенето на здравна документи (диктофон за български език); разработване на систематизиран фиктивен модел и прототипна реализация на осведомителна система за ръководство и разбор на огромни масиви от разнотипни данни, включваща оценка на резултата на прилаганото лекуване при социалнозначими и редки болести, измежду които сърдечно-съдови, захарен диабет, онкохематологични и други, в 100 лечебни заведения от доболничната и болнична помощ, в това число и с 13 новаторски лекарствени продукта.

Сред резултатите, които се чака да бъдат споделени на конференцията,  са създаване на проучвателен потенциал за решение на научноприложни задания в региона на електронното опазване на здравето, консолидиране на научното общество, обвързвано с приложения на ИКТ в медицината и отбягване на дублирането на разноски и човешки запаси за научни проучвания, основаване на пилотни приложения за следене и за оценка на успеваемостта на лекуването и  др.

Обобщените научни и приложни резултати от работата по програмата  и вероятността за тяхното внедряване ще станат публично притежание и предмет на разискване с всички заинтригувани страни като образец за социалноангажирани проучвания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР