Резултати от БНБ не дават много долбри новини за настоящата

...
Резултати от БНБ не дават много долбри новини за настоящата
Коментари Харесай

Лоши новини за кредитите. Къде е проблемът

Резултати от Българска народна банка не дават доста долбри вести за актуалната кредитна политика на банките.

През първото тримесечие на 2023 година претеглените резултати от Анкетата за кредитната активност на банките, провеждана от Българска народна банка, демонстрират стягане на стандартите за разпределяне на дълготрайни заеми на огромни предприятия и на потребителски и жилищни заеми и опазване без съществена смяна на стандартите за кредитиране на дребни и междинни предприятия.
-->
Най-силно стягане на изискванията по заемите както за компании, по този начин и за семейства се регистрира във връзка с лихвените проценти. 

Освен това при заемите за предприятия се регистрира по-съществено стягане и във връзка с наградата за по-рискови заеми, а при заемите за семействата – също и по отношение на начисляваните такси и комисиони, показват от банката.

Основно въздействие за стягането на кредитната политика (кредитни стандарти и условия) на банките във връзка с корпоративните заеми е оказала цената на привлечения запас, а във връзка с потребителските и на жилищните заеми надлежно нарасналата оценка на риска, за която най-вече е съдействала оценката за общото положение на макроикономическата среда.

В бранша на семействата годишният напредък както при жилищните, по този начин и при потребителските заеми се резервира висок. Според специалистите това значително се дължи на лимитираните резултати от повишението на главните лихвени проценти в еврозоната върху лихвените проценти по депозитите и заемите в бранша на семействата, което е измежду главните аргументи за решението на Управителния съвет на Българска народна банка за повишение на % по наложителните минимални запаси на банките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР