Резкият спад в цените на криптовалутите шокира инвеситорите по света.

...
Резкият спад в цените на криптовалутите шокира инвеситорите по света.
Коментари Харесай

Защо създателят на Ethereum не е изненадан от срива при криптовалутите?

Резкият спад в цените на криптовалутите шокира инвеситорите по света. Виталик Бутерин обаче не е измежду тях макар, че понижението на пазара изтри огромна част от персоналното му положение. Нещо повече – 27-годишният съосновател на Ethereum има вяра, че криптовалутите понастоящем надуват балон. Все отново той отбелязва, че е „ пословично мъчно да се предвиди” по кое време ще се спука балона.

„ Можеше да е завършил към този момент. Може да завърши след месец”, споделя Бутерин в изявление за CNN. В средата на седмицата, цената на ether – валутата в системата Ethereum, поевтиня под равнище от 1900 $, като записа спад от 40% единствено за ден. Веднага по-късно ether нарастна още веднъж до към 2700 $ за брой, само че остана надалеч от своя ценови най-много от 4384 $, записан на 11 май тази година.

Лупингът коства милиардерския статус на руско-канадския програмист Бутерин. Стойността на портфейла му за криптовалути възлиза на почти 870 млн. $, откакто единствено ден по-рано положението му възлизаше на 1.1 милиарда $. Въпреки, че е единствено на 27 години, Бутерин към този момент се счита за деец, когато става дума за ценовия цикъл на пазара, характеризиращ се с бързо повишаване и внезапни спадове.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Най-популярната криптовалута bitcoin се срина с 30% единствено за...

„ Досега имаме най-малко три такива огромни крипто балони”, споделя той. „ Достатъчно постоянно повода заради която балоните в последна сметка завършват е, че се случва някакво събитие, което просто дава да се разбере, че технологията към момента не е налице.”, прибавя Бутерин.
Крипто към този момент не е просто играчка

Бутерин стартира работа по Ethereum през 2013 година, като две години по-късно блокчейн системата е реалност. В наши дни Ethereum е втората на огромна криптовалута на пазара, като изостава само от bitcoin. За разлика от bitcoin, който се преглежда като „ цифрово злато”, Ethereum е блокчейн платформа за разработчици, предопределена за създаване и опериране на приложения. Нещо като Android и iOS, само че в света на криптовалутите.

В края на 2017 година Бутерин се усъмни дали крипто пространството фактически е заслужило пазарната си оценка. По това време пазарът се оценяваше на 500 милиарда $. Бутерин означи какъв брой малко в действителност е реализирано на полето на блокчейн технологията, като скоро след изявлението цените на виртуалните валути потеглиха надолу. За разлика оттогава, понастоящем програмистът е обнадежден от „ огромния” напредък сбъднат от технологията и приложенията през последните години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Решението на Илън Мъск, Tesla да се откаже от концепцията да приема заплащания в bitcoin, насочи погледите...

Така да вземем за пример, интензивността при Ethereum се усили фрапантно през последните месеци, защото системата стои зад търговията с по този начин наречените незаменяеми токени или кратко NFT.

„ Усещането е като че ли крипто технологиите са покрай това да бъдат подготвени за всеобща приложимост по метод, по който не бяха подготвени даже преди четири години. Крипто технологиите към този момент не са просто играчка”, споделя Бутерин. Той не е сигурен дали Ethereum ще може в миналото да доближи и задмине bitcoin във връзка с пазарната оценка.
Факторът Мъск

Все още Ethereum и криптовалутите като цяло имат проблеми. Те остават рисково волатилни, изключително за вложителите на дребно, които са привикнали с разпоредбите на класическите финансови пазари. Друг проблем е, че някои милиардери употребяват екосистемата като площадка за игра. Така да вземем за пример шефът на Tesla и SpaceX Илън Мъск ту обича дадена виртуална валута, ту към този момент я счита за рискова. Това държание изпраща моментални сигнали към пазара, което разтриса всички участници в него.

На 12 май тази година, Мъск разгласява в Twitter, че Tesla се отхвърля от проектите си да приема заплащания в криптовалути заради отрицателния резултат върху околната среда, провокиран от процеса по добиването им. Моментално 365 милиарда $ се изтриха от пазара единствено за ден. Бутерин признава, че пазарът е уязвим на сходни събития, заради което е належащо „ да построи имунна система”.

„ Туйтването на Илън Мъск е нещо, което пазарът видя за първи път безусловно през предходната и тази година. Мисля, че е рационално да се чака и малко полуда. Но считам, че по този метод пазарите ще се научат. Илън няма да има това въздействие вечно”, споделя Бутерин.

Наскоро Мъск подвигна цената и на друга валута – Dogecoin. Стартиралата като смешка криптовалута също добави доста покачване към цената си вследствие на вниманието на милиардера. По думите на Бутерин, това, че Мъск е милиардер и ръководи Tesla и SpaceX не трансформира обстоятелството, че е просто човек. „ А хората се вълнуват от кучешки валути. Това е просто нещо, което вълнува хората. Не считам, че Илън има някакви злонамерени планове по отношение на всичко това”, споделя той.
Правителствата могат да ударят криптовалутите

Последният провал на пазара на криптовалути пристигна след неприятни вести от Китай. Китайският банков и финансов регулатор подредиха на финансовите институции и фирмите за разплащания да не вземат участие в преводи свързани с виртуални валути, както и да не дават крипто услуги на клиенти.

Възможността за налагане на държавна регулация постоянно е била стеснителен фактор, излиза наяве от думите на Бутерин. Според него обаче, към този момент наподобява мъчно да се вкара нещо сходно на пазара. „ Изглежда много по-трудно и много по-нереалистично да се случи нещо такова. В същото време държавните управления имат много мощност да създадат присъединяване в крипто бранша по-трудно”, споделя той.

Въпреки, че блокчейн технологията е децентрализирана и държавните управления не могат да я смъкват изцяло, съгласно Бутерин, въпреки всичко те могат да блокират или лимитират достъпа до нея.

„ Важно е да се слушат регулаторите, да се опитваме да вършим най-хубавото с цел да отговорим на притесненията”, споделя той, добавяйки, че във взаимоотношенията сред екосистемата и регулаторите се открива повече борба в сравнение с би трябвало да има.
Високите такси за трансакция

Милиардерът Марк Кюбан се оплака пред изданието The Defiant през февруари, че Ethereum е стеснен от „ нелепо” високи транзакционни разноски, което подтиска растежа на системата. Бутерин признава, че транзакционните такси са „ понастоящем доста високи” и, че блокчейн системата на Ethereum може да обработва едвам сред 20 и 50 преводи на секунда, макар високото търсене. Създателят на Ethereum има вяра обаче, че цените ще паднат вследствие на усъвършенстване на технологията, което ще усили потенциала.

Ethereum желае да се разграничи от актуалната система за копаене, като премине към друга идея – колкото повече етери има даден миньор, с толкоз повече добивна мощност ще разполага (Proof of Stake).
Проблемът с околната среда

Преходът към новата система ще разреши на Ethereum да редуцира потребяваната сила сред 1000 и 10000 пъти, споделя Бутерин. „ От потребяването на сила колкото междинна по мярка страна ще преминем към ползване на сила колкото едно село”, споделя той.

Bitcoin обаче действа на база остарялата система (Proof of Work), което съгласно Бутерин фактически провокира терзания за околната среда.

„ Определено считам, че тези терзания са действителни. Потреблението на запаси несъмнено е голямо. Не е от вида неща, които ще разрушат света, само че несъмнено е забележителен недостатък”, счита той. Според него, не става дума единствено за енергийното ползване при миньорите на bitcoin, само че и за хардуера, който се изисква за тази активност. Поради това Бутерин има вяра, че от ден на ден представители на bitcoin общността ще приканват за смяна на система към модела Proof of Stake или различен хибрид.

„ Ако bitcoin остане с технологията такава каквато е през днешния ден, има огромен риск да бъде изоставен”, прибавя Бутерин.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР