Рейнджърите имат много по-ясна представа какво се случва по всяко

...
Рейнджърите имат много по-ясна представа какво се случва по всяко
Коментари Харесай

Нови технологии опазват слоновете от бракониери

Рейнджърите имат доста по-ясна визия какво се случва когато и да е

Популацията на слонове в Африка е намаляла с към 20% сред 2006 и 2015 година

Танзанийските рейнджъри употребяват нови технологии в битката с бракониерите. В резервата Грумети, в непосредствена непосредственост до националния парк Серенгети, слоновете се разхождат необезпокоявано, рейнджърите спят по-спокойно през нощта, а бракониерите се виждат незабавно – с помощта на нова технология, предопределена да защищити един от най-застрашените в света типове.

В отговор на повишеното бракониерство в Африка, където популацията на слонове е намаляла с към 20% сред 2006 и 2015 година, съоснователят на Microsoft Пол Алън и технолозите от компанията Vulcan Inc. са създали системата EarthRanger. Платформата събира данни от отдалечени датчици за придвижването на животните, тракери на транспортните средства, фотоси от фотоапарати и фотокапани, данни от „ гео-огради “ с GPS.
още по тематиката
Всичко това дава на рейнджърите в резерватите за дивата природа и парковете като Грумети ясна визия какво се случва когато и да е. Платформата ги предизвестява, когато данните приказват за опасност, написа GreenTech.bg.

„ EarthRanger ни води от това да сме реактивни, постоянно обратно, да действаме постоянно откакто животното е било убито, или рейнджър е бил ранен или погубен, към това да бъдем самодейни, да предвиждаме и да се оправяме в точния момент с казуса “, споделя Пол Шмит, шеф на Vulcan, по отношение на технологията за запазване на дивия живот.

В оперативния център на EarthRanger в Грумети рейнджърите гледат екрани, където могат да следят всеки слон, оборудван с проследяваща яка. Пазителят в парка Готера Гамба споделя, че технологията е направила консервационната работа, която той и другите рейнджъри правят, надалеч по-лесна и по-ефективна. Тя избавя живота на слоновете и пази чиновниците в резервата от бракониерите.

„ Преди това нашата работа беше много сложна, тъй като в случай че, да вземем за пример, пристигна сигнал, ни трябваше доста време, с цел да излезем, да отговорим, да записваме на тетрадка, да водим луди диалози по радиостанцията с контролния център “, обобщава пазителят на парка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР