Революция в училищата прави Корнелия Нинова. Безплатни учебници до 12

...
Революция в училищата прави Корнелия Нинова. Безплатни учебници до 12
Коментари Харесай

Революция в училище. Безплатни учебници

Революция в учебните заведения прави Корнелия Нинова. Безплатни учебници до 12 клас в това число, плануват признатите единомислещо със 178 гласа на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, препоръчани от Българска социалистическа партия.

Социалистите вкарват безплатното прилагане на учебници и образователни комплекти да е принцип за всички стадии на учебното обучение и да обхване всички възпитаници от 1-ви до 12-ти клас за обезпечаване на еднакъв достъп до обучение.
-->
Необходимите средства за безвъзмездни учебници от 8 до 12 клас все още, с регистриран инфлационен показател, възлизат на към 80 млн.лв. за първата образователна година от използване на законопроекта, надлежно по 8 млн.лв за втората и третата година от използването на учебниците, показват в претекстовете си вносителите.

Цените на учебниците затрудняват редица фамилии, уточни Веска Ненчева от левицата и един от създателите на измененията. Този въпрос има доста бездънен обществен смисъл, бихме помогнали на близо 300 хиляди деца и техните фамилии, акцентира и водачът на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова. Тя добави, че предлагането е импортирано и по закона за удължителния бюджет.

От " Български напредък " оповестиха, че сред двете четения ще упорстват да бъдат включени и електронните учебници.

Мукаддес Налбант съобщи поддръжка на Движение за права и свободи за законопроекта. Между двете четения те ще предложат промени в някои от периодите, тъй като сумата от към 80 млн.лв. я няма до приемането на нов бюджет за 2023 година

Разумно е да се стартира с общообразователните дисциплини при съществуване на бюджетна обезпеченост, счита Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. По принцип, означи той, първо се предлага да бъдат обезпечени средства, само че очевидно сътрудниците споделят, като не можахме да осигурим средства, дайте да задължим МОН да откри такива. Затова, съгласно него, би трябвало да се откри решение за отлагателен период - законопроектът да не влезе в действие от следващата година, а от 2024 година, като и дали да не се направи на две крачки - за професионалните и профилираните дисциплини да се даде още малко време на изпълнителната власт да осъществя този ангажимент.

Николай Денков от " Продължаваме Промяната " съобщи, че те поддържат безвъзмездни учебници за обощообразователните предмети от 1 до 12 клас. Според него средствата за тях ще могат да бъдат обезпечени за 2023 година Ние желаеме да осигурим достъп до учебници за всички младежи в България, акцентира депутатът.

От " Възраждане " също показаха поддръжка за законопроекта.

Приет бе на първо гласоподаване и законопроектът за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, препоръчан от Христо Симеонов от " Продължаваме Промяната ". Предвижда се отстраняването на съществуващи спънки, препятстващи кандидатстването във висши учебни заведения в страната и в други страни на избрана група зрелостници.

Допълват се и се уточняват наредбите на закона, уреждащи опциите за валидиране на компетентности по предмет, който не е включен в дипломата за приблизително обучение, по метод, който да реши проблеми по отношение на кандидатстването във висши учебни заведения в страната и в чужбина.

Законопроектът основава опция за реализиране на публичен надзор върху работата на регионалните и общинските институции по осъществяване на тактиките за поддръжка за личностно развиване на децата и учениците и по годишните проекти за осъществяване.

Друга група предлагани промени целят понижаване на административната тежест посредством включване на част от документите, които приема Педагогическият съвет, в Стратегията за развиването на съответната просветителна институция и за основаване на условие за отчетност по години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР