Революция в средите на капиталистите тече във Франция по време

...
Революция в средите на капиталистите тече във Франция по време
Коментари Харесай

Макрон в телевизионна битка с френските милиардери

Революция в средите на капиталистите тече във Франция по време на пандемията. Медийната среда в страната трансформира формата си в изискванията на засилено съревнование за въздействие измежду локалните инвеститори милиардери, провокирано от промяната на собствеността върху авторитетни телевизионни и радиоканали, вестници и списания.

Това мнение споделя Лайънъл Лоран - коментатор на организация " Блумбърг " с сектор Европейски съюз и Франция, който преди този момент е работил в " Ройтерс " и " Форбс ". 

Коренната смяна сигурно докарва безсънни нощи на президента Еманюел Макрон, който води разгорещена борба за втори мандат с извънредно дясната Марин Льо Пен, показва Лоран. Нейната преднина на първия кръг на изборите следващата година, съгласно сондажите на публичните настройки, демонстрира намаляващо доверие в обичайните институции, в това число и медиите. Което не значи, че Макрон няма своя късмет.

Сделките са чувствителни от политическа позиция освен тъй като стават по време на конкуренцията за президентския избор през 2022-а, само че и поради концентрацията на собствеността.

Във Франция 90% от медийните източници се управляват от милиардери. Най-богатият французин и създател на LVMH - Бернар Арно, има обилни дялове в " Еко " и " Паризиен ". Франсоа Пино е притежател на седмичника " Поан ". Фамилия Дасо (натрупала положение в региона на самолетостроенето) има десния " Фигаро ". 

През седмицата се появи предложение за продажбата на каузи на немската компания " Бертелсман " в телевизионната станция М6 на конгломерата на милиардера Мартин Буиг. Което на процедура ще вкара под един покрив 75% от френския пазар на телевизионни реклами. Кланът Буиг към този момент има телевизионния канал F1.  

Тръжната война за М6, в която, съгласно изявления, са се присъединили и притежателят на френския ежедневник " Монд " - чешкият вложител милиардер Даниел Кретински, и на " Вивенди " - Венсан Болоре, се случва малко след друга борба за въздействие - в издателя " Лагардер ". Наследникът на семейството - Арно Лагардер - губи въздействието си върху компанията, до момента в който Болоре стяга примката към нея благодарение на приятели-активисти. Което заплашва атрактивни активи на " Лагардер " - като списание " Пари мач " и радиостанция Europe 1 - да попаднат под контрола на притежателя на " Вивенди ".

Макрон евентуално ще играе основна роля в метода, по който се води тази война на тронове, допуска Лоран. При това освен поради обичайно тесните връзки сред политиката и бизнеса в Париж, само че и поради чара на медиите, който френският президент откри след личното си шеметно издигане на върха на властта преди пет години.

Пред Макрон има голям брой провокации. Противопоставянето на консолидацията няма да помогне с нищо на фрагментирания френски медиен бранш, който страда от нерентабилни бизнесмодели и от преобладаващата позиция на цифровите реклами на " Google " и " Facebook ". Пък и сегашните правила за концентрацията на собствеността се отнасят за полезности, датиращи от втората международна война, по оценка на специалисти от бранша и насаждат имидж на непечеливши принадлежности за вътрешно въздействие на медийните марки. 

Окуражаването на по-едри медийни империи преди изборите обаче надали ще въодушеви Елисейския замък. Болоре към този момент разстрои политическата обстановка с известността на своя канал CNews, окуражителен горещо от Льо Пен за " открития спор " по време на пандемичните кантарини. Определяният от " Монд " като френски отговор на " Фокс нюз " - CNews, беше хазаин на ред излъчвания в прорез с рестриктивните мерки за COVID-19, а едно от тях беше санкционирано поради езикна омразата на расистка основа. Голямото терзание е, че, в случай че се даде по-голяма платформа на тези излъчвания, могат да зародят основателни страхове за " тръмпификация " на френските медии.  

Възходът на CNews обаче работи в интерес на Буиг, твърди Лоран. И евентуално ще направи Макрон по-благосклонен към обединяването на TF1 и M6 като " народен ефирен първенец " и щит против по-популистки канали. " Снишаването " и заемането на по-либерално мнение по антитръстовите наредби ще държи под надзор субекти като Болоре и ще помогне за укрепването на френските медийни активи против мощта на Силициевата котловина. 

Пандемията ускори интервенционистичния напън на френската страна. И направи допустимо преди време немислимото усвояване на " Сюез " от конкурентната " Веолиа ". Подобна централизация крие риск да направи пазарния достъп по-неравностоен за играчи без политическа поддръжка. Което въпреки всичко не значи, че сливането на подкрепяни от страната медийни компании вкарват Франция в режим на цензура от руски жанр. 

В един съвършен свят понижаването на бариерите за консолидация би трябвало да бъде съпроводено с по-широка промяна. По-добрата регулация ще подсигурява, че цените за реклама ще останат обективни и ще принудят фирмите да отстраняват екстремисткото наличие по-бързо. Щедрите дотации би трябвало да се ревизират. А телевизионните активи на обществения бранш биха могли да се употребяват за начало на консолидация на територията на Европа. И в случай че Франция не може да промени отношението си към вътрешните сливания и поглъщания, тя би могла да намерения за интернационални покупко-продажби, предлага Лоран.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР