Революция или преврат? Обединява ги това, че по същността си

...
Революция или преврат? Обединява ги това, че по същността си
Коментари Харесай

Революция или преврат? Решават победителите

Революция или прелом? Обединява ги това, че по същността си и двете събития са противозаконни, по отношение на съществуващите порядки. Каквито в действителност са били и Априлското въстание, и комитетите на Левски за формалната османска власт. Революцията е красивата и сполучлива щерка на напредъка. А превратът е неприятният наследник, неблагодарният и припрян гамен.

Революцията бива легитимирана от нейната повсеместност, както и от промяната на политико-икономическата система. С тържественото чувство на участниците в нея, за отваряне на нова, по-добра страница в живота на хората.

Докато превратът в публичното схващане се свързва с нещо тайно, подмолно и обслужващо тясна клика от персонално заинтригувани, най-много властово и материално. Свързваме го с военните хунти от Латинска Америка или злокобните узурпатори на власт от Централна Африка, някои от които изяждат в дословния смисъл политическите си съперници.

Станалото у нас на 9 септември 1944 година, както и да го назовем, е разследване от развиването на Втората международна война. Случило се е и в други страни по пътя на Червената войска към Берлин. Някъде е имало предпоставки за това, на други места не напълно, да не кажем изобщо. И това проличава по отношението към Съюз на съветските социалистически републики в съответните страни през идващите десетилетия.

У нас то бе по-скоро позитивно, меко казано. Дали от боязън, дали по обич, дали отзив от минали благодарности, само че беше реалност. На други места ги мразеха. И си имаха своите аргументи. "Износът на революции " надали би се осъществил отвън битността си на съпътстващ развой на победния марш към Райхстага.

За България е мъчно да се каже, дали Борис Трети можеше да изкара още 20 или повече години на трона, в случай че сърцето му не бе развалено, най-вероятно от паниките около войната. Или династията щеше да бъде прогонена по този начин или другояче и без война. Но нали е признато, че в историята няма „ в случай че “. Факт е, че Фердинанд надживява синовете си, а в мирни времена това надали щеше да се случи.

Революция или прелом е обещано преломно събитие – това вземат решение спечелилите в исторически проект. Дълги години случилото се на 9 септември 1944 година бе считано за гражданска война. От спечелилите. Които учеха децата на същото. За пострадалите всичко това не е било и още не е нищо повече от прелом. Или окупация. Необременените в фамилен проект от тогавашните събития може би най-обективно могат да погледнат на нещата, без тинята на родовите натрупвания да замъглява погледа им.

Днес не се разделяме на спечелили и победени. Делим се по всички други признаци, само че не и по този. Защото сме обединени от чувството, че прахосахме четвърт век в буксуване към по-добър живот. Заедно. А от това закъснение страната ни и най-малко порядъчните хора изгубиха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР