Революционна промяна за заплатите приеха депутатите по предложение на финансовия

...
Революционна промяна за заплатите приеха депутатите по предложение на финансовия
Коментари Харесай

Как ще теглим заплата от банкомат без такса? Нови сметки

Революционна смяна за заплатите одобриха депутатите по предложение на финансовия министър Асен Василев в новия държавен бюджет. Тези тегления няма да са с банкова такса. Но по какъв начин банките ще схващат кои доходи са от заплата?

С 36 милиона лв. повече са събрали банките от такси и комисиони, сочат данните на Българска народна банка към края на май в съпоставяне със същия интервал предходната година. Поскъпване има при 7 от 13-те най-често осъществявани банкови интервенции, сподели инспекция на Българска национална телевизия.
-->
Здравка Кръстева получава заплатата си по банков път, само че не следи какъв брой ѝ взима банката за изтегляне. Не счита и че превеждането на заплатите по този метод ще ограничи сивата стопанска система. Именно това обаче е претекстът на депутатите, които гласоподаваха на второ четене всички компании със 100 и повече чиновници наложително да заплащат възнагражденията по банков път. Парламентът одобри и да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базисна сметка, в която постъпват трудовите хонорари.

Във вписаните текстове депутатите желаят във всички пощенски клонове да се конфигурират терминали, на които да може да се теглят заплати, пенсии, стипендии и обществени компенсации без такси, а банката също да не взима и при изтегляне от личните ѝ банкомати.

За да не заплащат такси при изтегляне на пари на гише, работещите би трябвало да имат така наречен базисна сметка или платежна сметка за съществени интервенции. Тя се предлага и в този момент от банките. В предлагането, което беше признато, се споделя, че ще може да се тегли до една минимална работна заплата без такси.

" По инструкция банките са задължени да оферират такива сметки. И сега банките имат извънредно разнообразна гама от артикули, които в някои пакети включват избран брой интервенции, които са безвъзмездни ", уточни финансистът Борис Петров.

" Всички ще си открием такава сметка и аз не мога да схвана, в случай че някой превежда по тази сметка не работна заплата, а от друго място пари, по какъв начин банката ще дефинира кои пари са ми от работна заплата, че да не ми събират такси, кои не са. Парите нямат панделки. Това беше взето като решение на коляно в късните часове през вчерашния ден или ранните часове през днешния ден, към този момент се обърках ", разяснява финансовият публицист Петър Илиев.

От Асоциацията на банките обявиха за " По света и у нас ", че няма да разясняват проблема, до момента в който не се впишат измененията в Държавен вестник. Остава неразбираемо и по какъв начин тъкмо ще работят терминалите в пощенските клонове, от които ще може да се тегли до една минимална работна заплата без такси. Финансовият публицист Петър Илиев счита и че новото законово условие ще накара банките да намерят механизъм за компенсиране.

" Те ще си го вземат от компаниите, от таксите за ПОС терминали и тогава компаниите ще го начислят в цената на стоките. Ето по този начин се прави инфлация. По този метод, с такива депутатски дивотии ".

Банковата статистика регистрира и растеж в парите, които се събират от потребителите. Последните данни са към февруари и сочат, че е поскъпнало откриването на разплащателна сметка с близо 70 ст. спрямо предходната година.

" Ще забележим в действителност покачване на таксите в множеството случаи, за множеството интервенции. Обслужването на разплащателна сметка - така наречен такси за поддръжка, също са нарастнали с към 40 ст. Таксите за вътрешнобанкови преводи и междубанкови преводи - те също нарастват със 70-80 стотинки ", сподели финансовият анализатор Иван Стойков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР