Ретината е уникална част от нашето тяло, която дава възможност

...
Ретината е уникална част от нашето тяло, която дава възможност
Коментари Харесай

5 ужасни заболявания, които може да се диагностицират по очите

Ретината е неповторима част от нашето тяло, която дава опция на лекарите деликатно да изследват нервите и даже кръвоносните съдове, без да е нужна интервенция. Това прави рутинните очни прегледи доста потребни при идентифицирането на медицински проблеми в самото начало на тяхното развиване. По този метод, постоянното посещаване на офталмолог може да помогне да се предотврати развиването на болести като диабет и даже рак.
Рак
Диагностицирането на очите безусловно може да ви избави живота. По време на очния обзор лекарите могат даже да открият мозъчни тумори или рак на гърдата или белите дробове. Кървенето с ниска активност в ретината може да подскаже на лекаря, че човек има левкемия. Офталмолозите могат да открият мозъчни тумори въз основа на измененията, които са се появили в зрителното поле на пациентите.
Диабет
Един от най-ранните признаци на диабета от втория вид може да е леко кръвотечение в ретината, тъкмо това е признак на диабетна ретинопатия. Много постоянно лекарите откриват хора, които се оплакват от проблеми с очите и даже не подозират, че имат диабет. При липса на уместно наблюдаване и лекуване, това положение може да докара до цялостна загуба на зрение. В случай, че диабетната ретинопатия е диагностицирана на ранен стадий, измененията в метода на живот, а точно спазването на правилата на здравословното хранене и включването на ежедневната физическа интензивност в всекидневието, могат да стабилизират положението и да предотвратят развиването на заболяването.
Високо кръвно налягане
Увреждането на кръвоносните съдове, както и проблеми с действието на артериите, могат да бъдат знак, че човек страда от високо кръвно налягане. В хода на проучванията, извършени в базите на най-големите клиники, изследващи здравето на очите, се откри връзка сред сърдечните болести и стесняването на дребните кръвоносни съдове в ретината. Дори в случай че човек не е бил диагностициран с по-чести признаци на сърдечна непълнота, проблемите с очите са помогнали за идентифицирането на такава диагноза като високо кръвно налягане.
Множествена склероза
Оптичният неврит може да бъде предходник на множествената склероза - заболяване на нервната система. Това заболяване се демонстрира при 75% от пациентите, които преди този момент са били диагностицирани с множествена склероза, а на една четвърт от случаите е ранен признак на това заболяване. Въпреки това, даже в случай че сте диагностицирани с инфектиране на оптичния нерв, не е несъмнено, че имате множествена склероза.
Ревматоиден артрит
Около 25% от пациентите с ревматоиден артрит имат проблеми с очите. Сухото око е най-честият признак на това заболяване. Ако пациентът има ирит или инфектиране на ириса, след към 12 до 18 месеца, той най-вероятно ще бъде диагностициран с артрит. Това е по този начин, тъй като хората, страдащи от възпалително заболяване, което визира дребните стави, имат високи равнища на химикали в кръвта си, които предизвикват инфектиране и от време на време тези субстанции също попадат в очната ябълка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР