Ресторантьорите в Гърция, които се подготвят за летния сезон, с

...
Ресторантьорите в Гърция, които се подготвят за летния сезон, с
Коментари Харесай

Любимо местно ястие заплашва сезона на ресторантите в Гърция

Ресторантьорите в Гърция, които се приготвят за летния сезон, с терзание гледат към евентуално нездравословното въздействие на инфлацията, добре илюстрирана от увеличаващата се цена на известна измежду локалните поданици и туристите закуска, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Средните цени на ястието сувлаки се усилват доста по-бързо от индикаторите за инфлацията, която означи най-високо равнище от 28 години и е към 10% съгласно националните статистически данни.

Класическото ястие  от печено на грил месо, увито в плоско хлебче със салата и кисело мляко с чесън, в този момент коства приблизително 3,30 евро или 3,55 $ в региона към Атина, което е с 30% повече спрямо предишното лято.

Цената на главните му съставки - месо, зеленчуци и олио, се увеличи значително заедно с цените на силата.

Войната в Украйна ни засегна доста, съобщи 79-годишният Танасис Голас, притежател на най-стария магазин за кебап в квартал Монастираки в подножието на Акропола.

Гръцките клиенти доста са намалели, споделя той. Смятано от дълго време  за на ниска цена ядене, налично съвсем за всички, сувлаки се трансформира в артикул, който хората с стеснен бюджет към този момент се замислят дали да купят.

В предишното си купувах три или две сувлаки, през днешния ден си купих единствено едно, тъй като е доста скъпо, а заплатите сега са ниски, съобщи Морина Нтоци, 58 годишна чистачка, която печели 720 евро месечно.

Съюзът на ресторантьорите в Атина съобщи, че цената на свинското е повишена с 30% през последните 12 месеца, цената на слънчогледовото олио, внасяно най-вече от Украйна, е скочила със 125%, а сметките за електричество са се повишили с над 100 %.

Надявам се войната да свърши скоро, съобщи Спирос  Байрахтарис, чието семейство има ресторант покрай Акропола от над 140 години и който след удвояването на сметката му за електричество се мъчи да резервира цената на неговото сувлаки под 3 евро за порция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР