* Ресторанти, хотелиери, издатели и производители на бебешки храни остават

...
* Ресторанти, хотелиери, издатели и производители на бебешки храни остават
Коментари Харесай

За кой бизнес ще има радост догодина

* Ресторанти, хотелиери, издатели и производители на бебешки храни остават с 9% Данък добавена стойност

* Хлябът и брашното с нулева ставка
-->
* По-големи помощи за обществено слаби и възпитаници от небогати фамилии

В неразбираемата политическа обстановка и идните партийни пазарлъци за кабинет, депутатите продължиха действието ограничения, които бяха признати за да подкрепят бизнеса по време на пандемията или да овладеят инфлацията. По-ниски ставки на Данък добавена стойност в няколко бранша остават през цялата 2023 година А краткотрайната мярка от 9 на 100 налог добавена стойност за книгите, периодическите издания и бебешките храни и пелени става непрекъсната.Това реши Народното събрание в четвъртък, като одобри дефинитивно промени в Закона за Данък добавена стойност.

С още година се удължи нулевата ставка за брашно и самун, която изтичаше на 1 юли 2023 година Сега признатият период на деяние е до края на идната година. Предложението е на Българска социалистическа партия.Нулевата ставка за хляба и брашното влезе в действие от 1 юли 2022 година с актуализацията на бюджета за 2022 година и пакета от ограничения за  овладяване на инфлацията. Тя докара до понижение на цената на хляба макар растящите цени на силата, което бе изключително видно в огромните вериги. " Ако я нямаше, сега цената на всеобщия самун щеше да е с най-малко 50-60 ст. по-висока ", разяснява Марияна Кукушева, началник на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

До края на 2023 година се удължава използването на понижената ставка на Данък добавена стойност от 9% за туристическите, ресторантьорските и кетъринг услугите и за фитнесите, реши още Народното събрание. Предложението е на ГЕРБ-СДС. За първи път по-нисък Данък добавена стойност за ресторантьорите беше въведен по време на пандемията като антикризисна мярка.9 на 100 налог ще заплащат освен хотелите, само че и компаниите, предоставящи ваканционно настаняване и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани. От Министерството на финансите предизвестиха, че това ще докара до недостиг за фиска от близо 520 млн. лева годишно и че има заплаха изключенията с понижените ставки от 9% да се трансфорат в съществени, а 20% Данък добавена стойност да стане изключение, което трансформира цялата данъчна философия.

Временната мярка за 9% Данък добавена стойност на книги, вестници и списания, бебешки пелени и храни става непрекъсната по предложение на Движение за права и свободи. Намалената ставка трябваше да се ползва до края на 2022 година, а с признатите промени ще продължи и в бъдеще.

Ставката на налога от 9 на 100 важи за доставка на книги на физически носители или осъществявана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и образователни комплекти, детски книги с илюстрации, за изобразяване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания). Тя касае периодически печатни творби - вестници и списания, на физически носители или осъществявана по електронен път или и двете. Но не се отнася за изявления, които са напълно или главно предопределени за реклама и напълно или главно формирани от видео наличие или аудио-музикално наличие.

Слънчев панел на покрива без регистрация

Освен за Данък добавена стойност, депутатите одобриха дефинитивно и измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища.  Един от най-важните текстове е, че отпада наложителната регистрация на хората, които си създават ток от слънчева централа с мощ до 1 MW. По този метод се извършва условие по Плана за възобновяване и резистентност, изясни ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов.

Друга смяна е, че от 1 април 2023 година осъществените продажби на акцизни артикули в комерсиалните обекти за безмитна търговия на физически лица, които напущат територията на Съюза, както и осъществените продажби на акцизни артикули за безмитна търговия на борда на самолетите и в комерсиалните кораби, пътуващи по направления за страни отвън Европейски Съюз, ще се считат за експорт.

Агенция " Митници “ ще води електронен указател на издадените годишни документи за общото годишно произвеждане на акцизните артикули, създадени от самостоятелна дребна пивоварна или самостоятелен дребен винопроизводител. Става въпрос за обекти, в се създава не повече от 1000 хектолитра вино на година. 

Връзват обществените помощи с линията на беднотия

Семейства с ниски приходи да получават помощ за деца от 1-ви до 4-ти клас в размер на 300 лв.. Сега тя е единствено за първокласници, взеха решение още депутатите. Предложението е на Българска социалистическа партия.

Бяха признати промени в Закона за общественото подкрепяне, които плануват обществените помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерския съвет. Сега те са на база на обезпечен най-малък приход, който сега е 75 лв..

С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейската комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, свързани със схемите за най-малък приход. Също по този начин ще се разшири обсегът на подпомаганите лица и фамилии и ще се усили размера на помощите, се показва в претекстовете към измененията.Линията на беднотия, избрана за 2023 година, е 504 лева. 

Не се позволява наложително осъществяване върху вземанията на лицата по Закона за обществено подкрепяне, с изключение на в избрани случаи, одобри още Народното събрание. От парични обществени помощи не могат да се вършат удръжки, с изключение на за надвзети средства за обществено подкрепяне вследствие на счетоводно-техническа неточност и запори за вземания за прехрана на деца. Сега депутатите прибавиха, че могат да се вършат удръжки и за недобросъвестно получени средства от обществени помощи, открити с влезнал в действие акт.

Хората, недобросъвестно получили обществени помощи, ще се лишават от тях до възобновяване на дължимите суми, само че за период не по-дълъг от една година, вместо както беше до момента - две години.Промените влизат в действие от 1 юни 2023 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР