Решихме да изготвим алтернатива на антикорупционния законопроект на правителството, защото

...
Решихме да изготвим алтернатива на антикорупционния законопроект на правителството, защото
Коментари Харесай

Крум Зарков: Антикорупционният закон на ГЕРБ няма да проработи

Решихме да изготвим опция на антикорупционния законопроект на държавното управление, тъй като предлаганото от ГЕРБ не става. Законът на ГЕРБ не дава отговор на в началото заложената цел, а точно ефикасен орган за битка с корупцията.

Това съобщи зам.-председателят на „ Българска социалистическа партия за България ” Крум Зарков. Той акцентира, че в закона на ГЕРБ има конфискации, заявления, спорове на ползи, само че съвсем няма корупция. „ Защото корупция е закононарушение, а то се бори с методите на наказателното право. В законопроекта на ГЕРБ няма наказателно право. За сметка на това са оплетени всевъзможни процедури. Ще се лишава от едни и същи органи имущество по гражданско-правен ред. Ще се откриват спор на ползи по административно-правен ред. Ще се дават мнения и ще се ревизират заявления и същият този орган ще управлява и оперативна активност на сътрудници или някогашни сътрудници на ДАНС, които би трябвало да се слеят в него. Това не може да стане, тъй като най-сигурният метод да не проработи едно нещо е да го направиш невероятно ”, безапелационен бе Зарков.

„ В законопроекта на ГЕРБ няма нужните за един ефикасен орган за битка с корупция гаранции за неговата самостоятелност. Под благовидното название – ще го избира Народното събрание в парламентарна република, в действителност значи, че ще го избира болшинство. А болшинството следва да бъде това, което да е подложено най-вече на инспекция и следствие. Разследването е основната разлика сред нашия законопроект и този на ГЕРБ ", добави той.

„ Ние предвиждаме орган, който да може да прави следствие, действителни инспекции. Не когато установи инспекции, занапред да пита някой, с цел да стартира работа, а фактически да ревизира декларациите на политиците, да гледа за противоречие в техните имущества. Когато има данни за нередности, да може да прави следствие и да го води до край ”, изясни Крум Зарков. Той добави, че вместо да е разпръснат орган или общ брой от несъвместими неща, Българска социалистическа партия предлага съсредоточена организация, разумна конструкция, която да ревизира, както заявления, по този начин и сигнали. Според Зарков, тази Агенция би трябвало да има най-висока степен на оперативна автономия, с цел да може да се самосезира, да черпи и ревизира информация и сигнали, като е вторичен въпросът дали те са подписани.

„ Агенцията, която ще се базира на основа на това, което съществува в ДАНСу ще прави работата си независимо, само че нейният ръководител би трябвало да се назначава от президента на републиката. В Конституцията ни, това е единствената институция, която е изведена над политическите пристрастености и злободневни битки, и нейният престиж е само задоволителна гаранция по тази причина ръководителят на Агенцията да работи независимо. Вместо групов орган, ние предлагаме ясно изразена отговорност на ръководителя, тъй че да се знае – кой човек дава отговор в първо лице за битката с корупцията в България ”, безапелационен бе Крум Зарков. Той изясни, че това не значи, че президентът ще управлява оперативно Агенцията. По неговите думи са планувани гаранции ръководителят на Агенцията да е независим в работата си и да е предпазен от ясно избран мандат, който да не се възобновява повече от веднъж. " По отношение на гаранциите по правата на хората, по отношение на работата на Агенцията се състоят от две неща ", разясни Зарков. „ Първо тя ще може да работи единствено по избран кръг лица и второ единствено избран кръг от закононарушения, а точно корупция по висшите и междинните етажи на властта ”, заключи националният представител. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР