Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген по

...
Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген по
Коментари Харесай

Международните издания: България и Румъния казват сбогом на паспортния контрол по пристанищата и летищата

Решението за присъединение на България и Румъния към Шенген по въздух и море попадна във фокуса и на медждународните издания.

" Зелена светлина " за поетапното влизане на България и Румъния в Шенген, отбелязва италианското издание " Република ". България и Румъния споделят довиждане на паспортния надзор по пристанищата и летищата, разяснява " Кориере каузи сера ". А организация АНСА отбелязва, че за единомислещото взимане на това решение са били нужни 12 години.

„ Това решение бе взето след минимум 12 години на договаряния. Европейска комисия го приветства и напомни, че от 2011 година тя е считала, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген. Но Виена беше наложила своето несъгласие предходната година, с цел да стачкува против прекомерно доста противозаконни мигранти, идващи на австрийска територия, преди да се съгласи да вдигне ветото в замята на гаранции. София и Букурещ одобриха да се борят повече против противозаконната имиграция в обща декларация, подписана през вчерашния ден с Виена. България и Румъния се ангажират и да ползват изцяло европейското право, предвиждащо претендентите за леговище да бъдат поети от страната, в която първо са пристигнали мигрантите “, разяснява Франс прес.

„ 27-те страни членки на Европейски Съюз единомислещо се съгласиха да вдигнат инспекциите по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, считано от 31 март, показва Франс прес и добавя, че тази дата е била определена, тъй като тя дава отговор на прекосяването от зимните полетни написания към тези, планувани за лятото от Международната асоциация по въздухоплаване (IATA).

„ Румънците и българите ще летят и плават, без да е нужно да минават през паспортен надзор до множеството страни от Европейски Съюз, а също и до Норвегия и Швейцария от края на 2024 година, отбелязва Ройтерс. „ Но българите и румънците към момента ще минават през паспортни инспекции, когато прекосяват по суша границите със своите съседи от Европейски Съюз, макар че диалозите за анулацията им ще продължат през 2024 година и решение ще бъде взето в рационална времева рамка, съобщи Европейската комисия “, напомня още организацията.

„ Европейски Съюз за първи път в историята вкарва непълен Шенген за две страни членки - България и Румъния и това е казус “, отбелязва ТАСС.

„ За жителите на двете страни ще е по-лесно да пътуват през пристанищата и летищата. За тях това са първи стъпки към пълноправното участие в Шенгенската зона “, отбелязва " Блумбърг ".

ДПА също напомня по какъв начин се е стигнало до решението и приветствената реакция от страна на Европейска комисия и на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен, съгласно която с помощта на България и Румъния Шенгенската зона ще бъде още по-силна, което ще е от изгода за всички европейски жители.

„ Съдебната система и върховенството на закона и в двете страни, включили се към Европейски Съюз през 2007 година, бяха под особено наблюдаване от страна на Брюксел, само че Комисията, която на няколко пъти акцентира, че двете страни са изпълнили всички условия за присъединение към Шенген, завърши публично мониторинга през септември “, напомня ДПА. 

Френското издание " Уест Франс " разгласява реакцията на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, че това решение е било предстоящо отдавна. Тя показва, че с него Европейски Съюз става по-силен и европейските жители са към този момент в по-голяма сигурност. " Европа се сплотява ", показва Мецола.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР