Решението за кандидат-кмет на София предстои, то ще бъде взето

...
Решението за кандидат-кмет на София предстои, то ще бъде взето
Коментари Харесай

Крум Зарков: Промяната на публичната среда е първа стъпка към промяната на управлението


" Решението за кандидат-кмет на София следва, то ще бъде взето на 11-ти. Мая Манолова е доста мощен претендент и с възможната поддръжка на Българска социалистическа партия има всички шансове да завоюва в София. Затова чакам един доста градивен диалог в сряда ". Това съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и член на ИБ на Българска социалистическа партия Крум Зарков пред Нова ТВ. По думите му по-късно Българска социалистическа партия ще може да влезе в дълго чакания от жителите на София спор за това по какъв начин би трябвало да се развива градът. Народният представител уточни още, че Българска социалистическа партия има обща стратегия за локалните избори, а във всеки район тя има своите специфики. В София тя също ще бъде прегледана и одоборена на идната конференция, тъй че всеки претендент, подсилен от Българска социалистическа партия, ще би трябвало да се преценява и с нея. Крум Зарков изрази мнение, че локалната власт е сложна и комплицирана работа, като по думите му там политиката не е по-малко остра и комплицирана в сравнение с национално равнище, а неведнъж е и по-важна. " Нека да молим за всеобщо присъединяване на изборите ", продължи той.

" Хората търсят единение. Създава се много съществено напрежение против модела " ГЕРБ " и метода, по който се употребява властта. Всеки, който не е склонен с този модел напълно разумно може да се откри в една обща коалиция, визия или стратегия ", акцентира Зарков. Той добави още, че Българска социалистическа партия е партия със сериозен капацитет. " В обществото съществува очакване да се излезе над партийните разделения, да се разгласи нов курс на развиване, да се сътвори нова среда на обществен дискурс. Българска социалистическа партия схваща и се пробва да отговори на тези упования - както с старания вътре в самата партия, по този начин и показвайки, че може да гласоподава доверие в това число на хора, които са отвън нея ", сподели още той.

Относно идната акция, Зарков уточни, че най-важното е тя да протече по качествено друг метод - да се приказва за политика и за бъдещето, а не да се замерват другите претенденти с най-долни компромати. " Промяната на обществената среда е първа стъпка към смяната на ръководството ", безапелационен бе той.

Зарков засегна и тематиката за спазването на законите и разделянето на управляващите: " Трябва да се съблюдава Конституцията на страната и да може всички институции, които са призовани да се управляват една-друга, да си влязат в ролята. Добрият, качественият надзор върху изпълнителната власт би бил потребен за самата нея - това е нещо, което държавното управление явно не схваща. Мнозинството в Народното събрание е приело друга тактика - да бъде един гумен щемпел на решения, които се спускат от Министерски съвет. Критиката не постоянно е офанзива, постоянно може да бъде и потребна ".

По мотив предлагането на левицата министър-председателят да се явява най-малко един път месечно в Народното събрание, Зарков разясни: " Важно е министър председателят да дава отговори на въпроси, които стоят пред обществото. Това е методът на надзор. И предходното, и по-предишното заседание имаха блиц-контрол - това значи, че най-малко един път в месеца министър председателят, вицепремиерите идват в Народното събрание и в продължение на два часа дават отговор на въпросите на всички народни представители ". По думите му за последните две години и половина министър председателят е идвал по-малко от пет пъти, с цел да дава отговор на въпроси, тъй като въпросите към него се отклоняват, тъй като той е разпределил ресорите по този начин, че да не стигат въпроси до него, а вместо това - да бъдат поемани от другите министри или зам.-министри. " Видяхме и практиката за превеждане на конференция без преса и брифинг без микрофони ", уточни още националният представител.

Относно предлагането на Българска социалистическа партия за унищожаване на съкратеното произвеждане, Зарков разяснява: " Ние предлагаме - дано съкратеното произвеждане има, само че когато става дума за тези, които водят до гибел или тежка телесна щета, процесът да върви по естествения ред, присъдата да не бъде автоматизирано понижаване, а такава, каквато съдията реши, че подхожда на действието "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР