Решението от вчера на ЦИК предизвика редица негативни реакции. За

...
Решението от вчера на ЦИК предизвика редица негативни реакции. За
Коментари Харесай

За броенето на големи и малки купчини бюлетини

Решението от през вчерашния ден на ЦИК провокира редица отрицателни реакции. За него в действителност се разбра от оставката на Цветозар Томов като представител на ЦИК. Решението бе гласувано от представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и двама на " ИТН ".

От " Демократична България " към този момент приготвят обжалване в съда на това решение. Да се броят и записват на едно резултатите от машинното и хартиеното гласоподаване е решение, а Божидар Божанов, някогашен министър, изясни в студиото на Нова телевизия, че това може да докара до прекачване на гласове от машинното към хартиеното гласоподаване, смяна на резултата в интерес на избрана политическа партия, както и доста сложна инспекция, която от своя страна да докара и до повторни неточности.

Общественият съвет към ЦИК предлага да има секционен протокол, в който гласовете от хартиеното и машинното гласоподаване да се вписват на обособени редове и по-късно да се сумират. Това съобщи Цветелина Пенева от публичния съвет към ЦИК пред БиТиВи за измененията в ЦИК и броенето на бюлетините след вота на 2 април.

" Представете си една купчинка с огромни и дребни бюлетини, някои да се плъзне, да падне, да се смеси с друга и да не бъде регистрирана, тъй като по този начин няма да има опция за надзор и сверяване. Членовете на СИК ще би трябвало да броят и преференции на огромни и дребни купчинки ", предизвести Пенева по отношение на новите правила за преброяване на бюлетините и в случай че не се одобри да има секционен протокол, в който да се вписват на обособени редове гласовете.

Тя също не знае с какво ще бъде регистрирано видеонаблюдението, а не е обикновено месец преди изборите страна да не може да реши казуса.

Пенева посочи, че не е решен въпросът със софтуера на машините за гласоподаване. " По метода, по който върви изборният развой, нищо чудно да се окаже, че няма да можем да гласуваме въобще с машини, а единствено с хартиена бюлетина ", предизвести Пенева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР