Решението на тричленния състав бе младият мъж да бъде освободен

...
Решението на тричленния състав бе младият мъж да бъде освободен
Коментари Харесай

Съдия Таня Гьонева: Произнесохме се въз основа на доказателствата, разбираме човешката реакция

Решението на тричленния състав бе младият мъж да бъде освободен от ареста, откакто 5 дни по-рано Районният съд го остави в ареста поради нападението над 18-годишната Дебора Михайлова, на която бяха нанесени 21 рани с макетен нож. 

След като казусът стана публично притежание и провокира бурна реакция, през днешния ден ръководителят на Окръжния съд Красимир Георгиев и арбитър Таня Гьонева дадоха изказване пред медиите. 

" Става въпрос за обвинен, притеглен към наказателна отговорност за междинна телесна щета на Дебора Михайлова. В този случай ние сме длъжни при искане за взимане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат освен за съпричастност на обвинения, само че и доказателствата да подплатяват наличната подготовка, за която той е притеглен да дава отговор по Наказателния кодекс - по член 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са значими съдебно-медицинските експертизи, тъй като ние нямаме тези знания и според тях ние би трябвало да установим дали декларираното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в наредбата член 129. За да се убедим освен,че лицето е нападнало и предизвикало пострадванията, само че и че наистина е налице междинна телесна щета. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка ", изясни арбитър Гьонева.

По думите й в тази ситуация съдебно-медицинската експертиза е открила пострадвания, които представляват краткотрайно разстройство на здравето, само че не и заплаха за живота, а законодателят разпознава това като лека телесна щета.

" Ние сме се произнесли въз основа на това, с което сме разполагали. Тези производства са незабавни. Внася се мярка, неотложно се произнасяме. Ние разбираме човешката реакция, ние не сме роботи, само че нашата работа тук е да преценим какви доказателства има все още, когато ни е импортирано делото. И въз основа на него и на закона да преценим дали можем да потвърдим. От там насетне, като се върне делото на органите на досъдебното произвеждане няма спънки да се назначават спомагателни експертизи ", добави магистратът. 

Съдия Гьонева още веднъж посочи, че магистратите се управляват от заключенията на правосъдния доктор.

" Не сме правосъдни медици, с цел да преценим единствено от фотосите. Целият правосъден състав се тормози, само че съдът не работи с догатки. Ние сме срещу насилието и бях доста възмутена от внушения, че надали не магистратите толерират насилието. Никога не е било по този начин ", безапелационна бе тя.

" Ако излезе, че е погрешно арестуван, знаете какви производства следват, отново ние ще сме отговорни. Много е значимо да се реши вярно в този миг има ли съображение за задържането или не. Като се върне делото на досъдебното произвеждане, няма спънки да се назначават спомагателни експертизи ", сподели още арбитър Гьонева.

Административният началник на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев също съобщи, че решението на тричленния състав от 5 юли е било законосъобразно.

" Убеден съм, че правосъдният състав, единомислещо подписал акта, е решил доказателствата по делото и е взел съответното решение, което съгласно мен е законосъобразно. Съдът приказва с претекстовете си ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР