Решението на САЩ да възстановят санкциите срещу Иран засяга около

...
Решението на САЩ да възстановят санкциите срещу Иран засяга около
Коментари Харесай

Санкциите срещу Иран вещаят поскъпване на петрола до 100 долара

Решението на Съединени американски щати да възстановят глобите против Иран визира към 4% от международния рандеман на нефт и износа на 450 000 барела дневно за Европа и 1.9 млн. барела за Азия. В четвъртък цената на петрола от вид " Брент " доближи 78 $ за барел - най-високата от 2014г. насам, а прагът от 80 $ може да бъде преминат скоро, откакто за последните 12 месеца той нарастна с 60%.

Според анализатори на американската Bank of America Merrill Lynch след година не е изключено " Брент " да доближи и 100 $ за барел. Никой различен към този момент не е обявявал публично прекосяването на тази психическа граница в цената.
ОПЕК още не бърза да взема решение дали членовете ѝ да усилят добива, с цел да компенсират намаляването на иранския експорт. Подобно решение ще отнеме време, а осъществяването му - още повече. На сключилите нови контракти се дават 6 месеца период да ги приключат, след което на ноември глобите влизат в действие. Но това не значи, че всички танкери с ирански нефт ще спрат - и при предходните наказания Техеран продължи да изнася известно време след началото на ембаргото.

Няколко бизнес издания на Запад побързаха да разгласят за мъртва договорката сред петролния картел и Русия, с помощта на която цената бе върната от ниските нива и следена по този начин, че да не стане прекомерно висока и това по едно и също време да донесе изгода на добиващите американски шистов нефт.

Първата среща на министрите от ОПЕК е на 22-23 юни и с изключение на разискването на договорката, удължена до края на 2018г., те ще би трябвало да помислят дали да компенсират спада на износа от Венецуела. Заради пагубната икономическа политика на Николас Мадуро венецуелският рандеман внезапно понижа и по тази причина бе надхвърлена целият размер от 1.2 млн. барела дневно, който ОПЕК бе решила да редуцира. Първата техническа среща, на която ще изникне иранският проблем, е на 22-23 май в Джеда, Саудитска Арабия.

Източници на " Ройтерс " от организацията споделят, че към този момент най-безопасният метод е да се следи обстановката и да се изчаква. Европейските страни по иранската нуклеарна договорка оповестиха, че ще продължат да я съблюдават, заради което на износа на нефт от Иран към континента се гледа като на знак накъде ще поемат събитията. Внимателно се следи какво вършат Китай и Япония.

В сряда източник от ОПЕК съобщи, че Саудитска Арабия била подготвена да компенсира загубата на ирански нефт на международния пазар, само че няма да работи сама. Няма и да подхваща бързи стъпки - съгласно оценките на саудитците първият действителен резултат от американското ембарго щял да се усети през третото или четвъртото тримесечие. Саудитска Арабия желала само да компенсира иранския нефт, тъй като в случай че усили износа оттатък тези размери, доста е евентуално руснаците и други от ОПЕК да се ядосат и да стартират да заливат пазара, с цел да не изгубят позиции на него.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР