Решението на опозиционера Хуан Гуайдо да се обяви за временен

...
Решението на опозиционера Хуан Гуайдо да се обяви за временен
Коментари Харесай

Кризата във Венецуела: 4 възможни сценария за развитие на ситуацията оттук нататък

Решението на опозиционера Хуан Гуайдо да се разгласи за краткотраен президент докара до невиждана политическа рецесия във Англия, която единствено се ускори от намесата на интернационалната общественост. 
 Руски аероплан кацна мистериозно във Венецуела, Кремъл: Не знаем нищо за това  Мадуро: Доналд Тръмп е поръчал на държавното управление и мафията в Колумбия да ме убият  Кремъл: Военна интервенция на трети страни във Венецуела е неприемлива
Натискът върху президента Николас Мадуро се ускори в допълнение след решението на Съединени американски щати да вкарат наказания срещу венецуелския държавен петролен монополист PDVSA и американското ѝ отделение Citgo Petroleum. 

Няколко еврпейски страни сложиха ултиматум на Мадуро да свика нови избори, като се заканиха в противоположен случай да признаят Гуайдо за краткотраен президент.

В същото време пък опозиционера прикани народа за огромни улични митинги. 

Какви са разновидностите оттук насетне - на този въпрос дава отговор латиноамериканската работа на Би Би Си. 

1. Всичко ще остане както до момента

Малко вероятно е всичко да остане без смяна. Съединени американски щати вкараха наказания срещу PDVSA - на процедура единственият източник на приходи за страната, което промени разпоредбите на играта. 

" Това ще ускори чувството за безнадежност в страната. На PDVSA ще се наложи да търси други купувачи на нейния петрол ", разяснява Стив Ханке, професор по стопанска система в Университета " Джон Хопкинс ". 

В момента Съединени американски щати внасят 40% от венецуелската продукция. Анализаторите на банка Barclays Алехандро Ареаза и Мануел Коен са съгласни с Ханке. 

" Тази мощна връзка сред Венецуела и американския пазар прави страната изключително уязвима за каквито и да е дейности от страна на администрацията на Доналд Тръмп ", се показва в техния отчет. 

Според Ханке новите купувачи ще заплащат по-малко за венецуелския петрол, а и евентуално ще са по-далече, което ще усили транспортните разноски. 

Заради намаляването на парите от петрол страната няма да може да внася в досегашното количество разнообразни артикули, включително хранителни артикули и медикаменти. 

Досегашния опит с Куба, Иран, Сирия и Северна Корея демонстрира, че глобите въобще не е наложително да доведат до промяна на режима, добавя венецуелският икономист Луис Висенте Леон. 

Мадуро е на власт от 2013 година и до момента е успявал да се задържи на президентския пост благодарение на поддръжката на съдружници като Русия, Китай и Турция. 

2. Мадуро ще разгласи нови избори

Няколко водещи европейски страни признаха Гуайдо за президент и настояха за нови избори във Венецуела. Но в случай че Мадуро назначи нови избори, това може да бъде възприето като самопризнание, че изборите през май предходната година са били нечестни. Това пък би сложило под подозрение новия мандат на Мадуро, който стартира едвам на 10 януари. 

Традиционните опозиционни сили бойкотираха последните избори, като оповестиха, че са жертва на несправедливи условия, откакто някои от техните основни претенденти бяха отстранени от присъединяване във вота.

" Ако Мадуро се съгласи на нови избори, това ще значи да излезе от властта. Той няма да може да се кандидатира отначало, тъй като това ще значи да признае, че на последните избори е имало фалшификации ", съобщи Емили Дж. Бласко, политолог от Университета Навара в Испания. 

Хосе Мухика - бивш президент на Уругвай и авторитетна фигура в южноамериканската политика, предложи да се проведат избори под наблюдението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Този развой обаче ще е дълъг и безценен. 

" Нужно е да се сътвори нов изборен лист и да се смени състава на изборната комисия. Прозрачно гласоподаване би трябвало да бъде съпроводено от ръчно броене, с намерено преброяване на всеки глас ", уточни той. 

3. Компромис

Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен президент на 23 януари. Беше подсилен от доста представители на интернационалната общественост, включително от авторитетни съседи в района, като Бразилия да вземем за пример. 

Мексико стана изключение. Нейният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор излезе с дипломатично решение и предложи да стане медиатор в договарянията сред държавното управление на Мадуро и опозицията. 

" Ако в действителност желаят разговор и спокойно решение, аз мога да стана медиатор ", разгласи той пред мексиканската преса. 

Русия - основният съдружник на Каракас, също предложи помощ в тази посока. Преговорите обаче ще бъдат дълги. 

Самият Мадуро също разгласи подготвеност за разговор. Опозицията обаче счита, че към този момент е удържала победа и се притеснява да се върне към договаряния, които по-рано претърпяха провал. 

Тук е значимо да се регистрира и натискът от страна на Вашингтон. На последното съвещание на Организацията на американските страни държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че " времето за диспути е завършило ". 

4. Военна интервенция

" Разглеждат се всички разновидности ", уточни неотдавна американският президент Доналд Тръмп в отговор на въпрос за разполагане на армия във Венецуела, в случай че Мадуро не се откаже от властта. 

Миналия понеделник международните организации разгласиха много красноречива фотография: на бележника на съветника на Тръмп по сигурността Джон Болтън, върху който беше написано " 5000 бойци в Колумбия " - страна, граничеща с Венецуела. 

Освен това Болтън взе участие и в съвещанието, на което бяха разисквани новите наказания против Каракас. 

Колумбия е един от главните съдружници на Вашингтон в района. Освен това тя също призна Хуан Гуайдо за президент. 

В същото време обаче министърът на външните работи на Колумбия Карлос Холмс Трухильо написа в Туитър, че не са му известни аргументите или смисъла за написаното върху бележника на Болтън. 

Влизането на американски войски в Колумбия, границата на която с Венецуела е 2000 км, би трябвало да бъде утвърдено от президента Иван Дуке, който зае твърда позиция против Мадуро. 

Съществува обаче и вероятността Болтън и останалите представители на Белия дом да са обсъждали проект при положение на непредвидени условия за оказване на помощ на американските дипломати във Венецуела - предходната неделя изтече срокът, даден от Мадуро на американските дипломати, в който те би трябвало да изоставен страната. Помпео обаче разгласи, че президентът на Венецуела няма пълномощията да дава заповед за напускането им. 

Според икономиста Луис Висенте Леон администрацията на Тръмп е уверена, че режимът ще рухне, преди да бъдат подхванати следващи дейности. По думите му за това роля ще изиграят и венецуелските военни. 

" ИКономическата рецесия ще бъде голяма, само че тук ще имат въздействие и военните. Именно те ще извърнат обстановката ", акцентира той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР