Решението на Народното събрание за приемане на Национален план за

...
Решението на Народното събрание за приемане на Национален план за
Коментари Харесай

Важно за лихвите по кредитите! Вдигат ли се, когато минем на евро

Решението на Народното събрание за приемане на Национален проект за приемане на еврото беше доста значимо. През последните месеци, по отношение на нестабилната политическа конюнктура и това, че ръководи служебно държавно управление, непрестанно получавахме въпроси дали продължаваме напред и ще приемем ли еврото в избрания период. Решението подвига доверието към страната ни. Финансовите пазари ще могат да ни се доверят повече, лихвите по заеми също ще паднат. Това сподели вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия.

Попитан, откакто влезем в ерозоната, по какъв начин ще получаваме заплатите си, той изясни, че всички заплащания ще са в евро. „ Ще получаваме заплатите и пенсиите си в евро. Цените в магазините ще бъдат показвани и в двете валути. Това ще е пет месеца преди да преминем към тази валута и една година след въвеждането й. Това е прийом всички жители да могат да съпоставят и ще е по този начин доникъде на 2023 година Така ще се подсигурява и че цените няма да се вдигнат “, изясни той.
-->
Относно това по какъв начин ще ни връщат рестото, Пеканов изясни, че един месец след въвеждането на еврото жителите ще могат да заплащат с една от двете валути, само че рестото ще се връща в евро.

 „ Шест месеца ще можем да обменяме гратис парите си във всички търговски банки и пощи, а в централната банка ще може да го вършиме постоянно “, съобщи той и добави, че и след 10 години ще може да отидем в централната банка и да си обърнете парите в евро.

Пеканов съобщи, че след въвеждането на еврото, инфлацията се чака да се увеличи от 0.2 до 0.4%. Относно заемите, които хората са изтеглили, той изясни, че в случай че са на променлива рента, то тя ще се увеличи. Но в случай че са на закрепена, ще могат да си предоговорят заема и лихвата да се намали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР