Решението е сериозен удар по амбициозните плановете в областта на

...
Решението е сериозен удар по амбициозните плановете в областта на
Коментари Харесай

Връща ли се САЩ назад в борбата с климатичните промени?

Решението е сериозен удар по амбициозните проектите в региона на климата на Байдън То допълително разклаща и международните старания и цели за против световното стопляне Все отново президентът има и други варианти за ограничение на въглищата, още повече че не всички в бранша срещу
По-малко от седмица откакто анулира конституционното право на аборт и сътвори потрес в демократичния свят, Върховният съд на Съединени американски щати създаде още едно мощно притеснително решение. С болшинство от 6 на 3 гласа в четвъртък той реши, че американската Агенцията за отбрана на околната среда (EPA) няма право да лимитира излъчванията и да принуждава електрическите компании в страната да затварят ТЕЦ-ове на въглища, както и да се пренасочват към ВЕИ.

Решението е сериозен политически удар върху проектите в региона на климата на президента Байдън, който още в първите дни на поста върна страната в Парижкото съглашение и пое ангажимент да понижи излъчванията на парникови газове с 52% до 2030 година по отношение на равнищата от 2005 година и да направи цялата стопанска система на Съединени американски щати въглеродно неутрална до 2050 година Сега Байдън се зарече, че решението на съда, което назова " опустошително ", няма да го откаже от напъните за справяне с климатичната рецесия .

Решението на Върховния съд на Съединени американски щати обаче може да има освен вътрешнополитически и локално екогологични последствия, само че и евентуално световни. Съединени американски щати сами са виновни за 14% от международните годишни въглеродни излъчвания от изгарянето на изкопаеми горива. Спънки и закъснение на темпото на ограничение на излъчванията в страна, която е толкоз забележителен фактор, допълително разклаща международните старания и цели за против световното стопляне. Съединени американски щати са образец за света, а действята им постоянно имат верижен световен резултат, за това и напъните им в региона на климата са по този начин значими.
Реклама
А задачите от Парижкото съглашение така и така наподобяват все по-недостижими, изключително на фона на войната в Украйна и завръщането и на Европа към въглищните централи, поради несигурните газови доставки.

И въпреки всичко президентът Байдън има благоприятни условия да продължи с климатичните си промени.
Удар след удар
Само тази година климатичните упоритости на Байдън бяха възпирани на няколко пъти. Един основен миг бе следствието на министерството на търговията на Съединени американски щати по отношение на непазарни практики на производители на слънчеви елементи от Югоизточна Азия. Случаят блокира слънчеви планове с мощности от над 50 гВт и в действителност замрази пазара. От Белия дом взеха решение да компенсират казуса с унищожаване на митата за слънчеви артикули от района за интервал от 24 месеца - противоречиво решение, което слага под огромен напън вътрешният индустриален потенциал на страната за солари. Въпреки това, тя наподобява вкара подтик в декарбонизацията на енергийния бранш в страната.

Гласуването на 30 юни обаче убива този подтик. По делото " Западна Вирджиния против EPA " бе обсъждан въпросът дали Агенцията има силата да прави бързи и необятни промени, с цел да позволи спешни проблеми. То е заведено от Западна Виржиния и още 18 щата, обезпокоени, че техните енергийни браншове ще бъдат принудени да се откажат от въглищата на сериозна икономическа цена. Главният прокурор на Мисури Ерик Шмит назова решението на съда " огромна победа, която отблъсква наредбите на EPA на Байдън за ликвидиране на работни места ".
Реклама
Съдът обаче не е попречил изцяло на EPA да ограничи излъчванията. Според болшинството от магистратите Конгресът не е дал на Агенцията ясни пълномощия да издава такива всеобхватни въглеродни регулации в енергийния бранш. Това значи, че със законодателни промени Конгресът може да поправя това. Основният федерален закон за замърсяването на въздуха в страната - Законът за чистия въздух, е ипсан преди повече от половин век, много преди изменението на климата да бъде прието за рецесия, каквато е през днешния ден.

Президентът удостовери, че Белият дом ще предприеме ограничения посредством своя юридически екип, с цел да позволи проблема с EPA и да разреши на организацията, под федерален закон, да продължи да прави своите действия в отбрана на жителите. Отвъд решението на съда EPA към момента има други обилни лостове за напън и въздействие върху замърсяващите централи.
Не наложително проваляне
Безспорно решението на Върховния Съд ще провокира закъснение в прехода на бранша към зелена сила. Но то не отразява наложително настройките в целия бранш. От една страна компании от въглищния бизнес са твърдо на страната на Западна Вирджиния, която води правосъдното дело и настояват, че EPA би трябвало да бъде лимитирана, тъй като въглищата са нужни за поддържане на ниски цени на силата и надеждна мрежа.

Група от електроснабдителни компании, обслужващи повече от 40 милиона души, някои от които към този момент са се отказали от въглища, обаче разясниха пред съда, че решението е " прибързано " и " откъснато от действителността ". В последното десетилетие фирмите за комунални услуги затваряха въглищни централи и поради конкуренцията от все по-достъпните като цена ВЕИ централи. Големи софтуерни компании като Apple, Tesla и други, инвестиращи във възобновима сила, са съгласни, че са нужни " постоянни национални правила " за излъчванията, с цел да се форсира тази наклонност.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Градове 3 Икономика 1 Компании 2 Градове 3 Градове 1 Компании 2 Градове 3 Икономика Реклама
" Независимо от това по какъв начин наподобява решението ние не чакаме огромно влияние в кратковременен проект върху енергийния бранш ", написа Кристин Тезак, ръководещ шеф на самостоятелната изследователска група ClearView Energy Partners.
По-голям проблем от енергетикатаВъпросът с пълномощията на държавните организации в Съединени американски щати е по-широк от този с EPA и решението на Върховния Съд може да има доста по-голям отзив. Много от организациите в Съединени американски щати имат по-широки пълномощия, които са предопределени да им дадат независимост на деяние за бързо решение на спешни проблеми. Това от време на време води и до противоречиви практики и налагане на ограничавания, които непосредствено могат да променят пазари в страната с неразбираеми необятни стопански последици - в тази обстановка затварянето на ТЕЦ-овете и за сметка на ВЕИ централите. Така от една страна решението на Върховния съд, който сега е апетитен като доминиран от консервативни съдии, е тълкувано и като последователност на борбата на консерваторите в страната за понижаване на пълномощията за вмешаване на изпълнителните органи.Либералите от дълго време се тормозят, че консервативните съдии ще употребяват доктрината за " главните въпроси ", с цел да вържат ръцете на организациите. В случая обаче Върховният съд нанася неочакван удар, тъй като се произнася по регулаторно решение още преди то да бъде взето. Обикновено съдиите чакат регулаторите да работят първи. В края на мандата на президента Обама Върховният съд да вземем за пример блокира влизането в действие на неговия План за чиста сила. По-меката версия на Плана на Тръмп също бе блокирана в апелативен съд. В този случай обаче Върховният съд реши да прегледа делото, още преди администрацията на Байдън действително да е направила личното си предложение. Свързани публикации Европа би трябвало да се приготви за цялостно прекъсване на газа от Русия 27 юни 2022, 06:23 Предизвикателствата пред новия енергиен проект на Европейски Съюз 14 юни 2022, 09:07 Въглеродните излъчвания през май са рекордни за човешката история 9 юни 2022, 12:39 Слънцето изгря над гръцката " Марица-изток " 21 май 2022, 10:42 Въглищата краткотрайно се възраждат в Европейски Съюз поради войната в Украйна 20 април 2022, 16:38 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР